Înfrângere umilitoare pentru Donald Trump la caucusul din Iowa

2 februarie 2016 9:55   Internațional
Ultima actualizare:

Senatorul Ted Cruz din Texas a obţinut o victorie în caucasurile republicane din Iowa, în primul scrutin pentru obţinerea învestiturii partidului său în vederea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, informează Mediafax, care citează BBC News.

Cruz a obţinut 28% din voturile republicanilor, înfrângându-şi rivalul, pe fostul favorit Donald Trump, dar şi pe Marco Rubio.

 Numărarea voturilor în tabăra democrată continua, iar unele publicaţii americane au anunţat deja "egalitate", conform Mediafax.

 După numărarea a 95% din voturi, favorita Hillary Clinton şi "democratul socialist" cum îşi spune senatorul din Vermont, Bernie Sanders, în vârstă de 74 de ani, erau la o distanţă de mai puţin de un procent.

Clinton s-a adresat susţinătorilor ei, dar fără să revendice în mod explicit o victorie.

Sanders, care a vorbit la scurt timp după aceea, a declarat că "rezultatele sunt necunescute încă, dar se pare că suntem la egalitate".

Tabăra republicană a fost scutită de o asemnea ambiguitate. Cruz a obţinut o victorie triumfală, după lunile pe care le-a petrecut străbătând statul pentru a-i mobiliza pe conservatorii şi liderii evanghelici influenţi care-l susţin.

The latest results from the Iowa caucus, with 99% of precincts reporting https://t.co/2is7KxvRpd pic.twitter.com/86DeSO2RBP— The New York Times (@nytimes) February 2, 2016

The latest results from the Iowa caucus, with 99% of precincts reporting https://t.co/2is7KxvRpd pic.twitter.com/86DeSO2RBP

Senatorul în vârstă de 45 de ani, considerat un adevărat "ghimpe" în coasta partidului său, îşi savura victoria pe muzică country, la mitingul său de la Des Moines.

"Iowa a transmis mesajul că nominalizatul republican şi viitorul preşedinte al Statelor Unite nu va fi ales de către presă, nu va fi ales de către establishmentul de la Washington", a declarat el.

"Această (marţi) seara reprezintă o victorie pentru conservatorii curajoşi din întregul (stat) Iowa şi din toată această naţiune măreaţă", a adăugat el.

Trump l-a felicitat pe senatorul din Texas şi a spus că este "onorat" de poziţia secundă.

Rubio, care a luptat să câştige teren în ultimele luni, a obţinut un rezultat cu mult mai bun decât se aştepta, şi s-a clasat al treilea - cu doar un punct procentual în urma lui Trup.

Mai multe