Irak - bătălia pentru Bagdad. SUA şi Iran, aliaţi de conjunctură gata să intervină împotriva insurgenţilor islamişti

15 iunie 2014 18:15   Internațional
Ultima actualizare:

Aviaţia militară irakiană a atacat un convoi al trupelor kurde, la nord de Bagdad, bombardamentul soldându-se cu moartea a cel puţin şase persoane, potrivit celor mai recente informaţii de la faţa locului. Raidurile aeriene au avut loc în zona localităţii Hanaqin, la 150 de kilometri nord-est de Bagdad. Nu se ştie dacă raidurile aeriene vizau trupe kurde sau dacă este vorba de o eroare.

Irakul se confruntă cu cea mai gravă criză de la retragerea trupelor americane, în 2011, după ce insurgenţii din gruparea jihadistă „Statul Islamic în Irak şi Levant" (SIIL) au declanşat o ofensivă puternică de ocupare a nordului ţării, avansând spre Bagdad. Lupte grele s-au dus în ultimele 24 de ore la Samarra, oraş situat la 110 kilometri nord de Bagdad, vizat de atacurile SIIL.

În doar câteva zile, jihadiştii din Statul Islamic din Irak şi Levant SIIL au reuşit să preia controlul asupra Mosul şi a provinciei în care se află acesta Ninive (nord), Tikrit şi a altor regiuni din provincia Salaheddin, precum şi sectoare ale provinciilor Diyala (est) şi Kirkuk (nord), profitând de reacţia întârziată a forţelor de securitate. Armata irakiană luptă pentru a recuceri Tikrit, principalul oraş al provinciei Salaheddin, precum şi localităţile Dour şi Baiji. Jihadişti au ameninţat că nu se vor opri până nu vor cuceri capitala irakiană.

În faţa situaţiei critice din Irak, Casa Albă a anunţat că va decide în câteva zile, după consultări cu Secretarul Apărării, ce măsuri vor fi luate pentru a sprijini guvernul irakian în încercarea de a opri avansul grupării de factură teroristă – prezentă şi în Siria. Preşedintele Barack Obama a insistat asupra faptului că nu va interveni cu trupe americane terestre, însă a autorizat trimiterea portavionului USS George H.W. Bush în Golful Persic pentru „a dispune de mai multă flexibilitate dacă se va impune declanşarea unei operaţiuni militare în scopul protejării cetăţenilor americani sau a intereselor noastre în Irak“, după cum a precizat Pentagonul.

Portavionul USS George H.W. Bush va fi însoţită de crucişătorul USS Philippine Sea şi de distrugătorul lansator de rachete USS Truxtun. Navele vor ajunge în Golful Persic sâmbătă, 21 iunie.

Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a cerut liderilor politici de la Bagdad să lasa divergenţele deoparte şi să colaboreze pentru a înfrânge ofensiva fundamentalistă islamică care ameninţă să arunce în aer întreaga regiune. În Irak, rezultatele alegerilor legislative nu au fost încă ratificate ceea ce a dus la o criză politică, întrucât noul guvern nu a putut fi format.

Citeste continuarea pe adevarul.ro!

Mai multe