Isteria «Balena albastră»! Copiii sunt speriaţi că cineva le-ar putea intra în minte

30 martie 2017 20:51   Internațional
Ultima actualizare:

Jocul de-a moartea a băgat în sperieţi copii, profesori, dar şi poliţişti. Din teribilism sau conduşi de călăuze, elevii sunt depistaţi cu zgârieturi suspecte pe braţe. Fie că au intrat în jocul periculos “Balena Albastră”, fie că doar au inventat acest lucru, cert este că dascălii şi poliţiştii au fost puşi pe jar.

Tot mai multe cazuri de copii care au jucat „Balena albastră“ apar de la o zi la alta. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dâmboviţa au recunoscut, oficial, că au în evidenţă trei elevi din judeţ care au jucat jocul „Balena Albastră“, o invenţie periculoasă în urma căreia mai mulţi tineri şi-ar fi luat viaţa. Elevii, doi din Moreni şi unul din Dragodana, sunt acum sub consiliere psihologică. Cei trei elevi au vârste de 11, 13, respectiv, 17 ani, informează adevarul.ro. De asemenea, alte cazuri ies la iveală în judeţ, de data asta însă cu semnul întrebării, cum este cel al unui elev de 8 ani, de la Gura Ocniţei, a cărui învăţătoare a chemat Poliţia la şcoală după ce l-a văzut pe cel mic tăiat pe mână şi cu o balenă desenată pe piele. 

Deja în şcoli s-a creat o adevărată isterie. Unii copii care au auzit despre joc sunt speriaţi de faptul că cineva le-ar putea intra în minte şi i-ar face să îşi ia viaţa. „Eu i-am liniştit şi le-am spus că nu le intră nimeni în minte. Oricum e grav ce se întâmplă, pentru că acasă ei au tablete, au calculator şi se descurcă foarte bine cu ele“, explică învăţătoarea Ioana Nicolae de la şcoala din Gura Ocniţei. Şi în Târgovişte cadrele didactice au fost puse în gardă. În fiecare dimineaţă, elevii de la Şcoala nr. 8 din Târgovişte sunt controlaţi de învăţători şi profesori de eventuale desene sau tăieturi pe corp, după ce directorul Şcolii Carol I din Curtea de Argeş a semnalat, săptămâna trecută, că cinci eleve aveau braţele pline de zgârieturi. Gestul fetelor a fost copiat de patru colegi, care şi-au scrijelit şi ei braţele cu lamele unor ascuţitori. Inspectoratul Şcolar Argeş a derulat propriile verificări şi a ajuns la concluzia că elevii de la Curtea de Argeş au încercat, din teribilism, să-şi convingă colegii că au experimentat jocul respectiv. Acum primesc consiliere psihologică.

Poliţiştii, şedinţe cu părinţii şi profesorii

Jocul ”Balena Albastră” i-a alertat pe poliţişti, astfel că au demarat în şcoli o campanie de prevenire şi informare în rândul copiilor în ceea ce priveşte pericolul de pe Internet. În plus, oamenii legii îi vor instrui pe profesori să fie atenţi la site-urile accesate de elevi şi să observe dacă aceştia au semne pe corp. Şi părinţii vor fi băgaţi în şedinţă. Pe de altă parte, poliţiştii din Argeş fac verificări după ce au fost sesizaţi de către directorul unei unităţi de învăţământ din oraşul Curtea de Argeş cu privire la faptul că mai mulţi copii din clasele a V-a şi a VI-a au mers la şcoală cu zgârieturi pe antebraţe. 

Psiholog: «Tratez un puşti de 12 ani prins în mrejele periculoase ale jocului»

Îngrijorător! Psihologul Ionuţ Rizescu, din Târgovişte, dezvăluie că tratează în prezent un copil în vârstă de 12 ani, care a jucat „Balena Albastră“, jocul mortal din mediul online. Puştiul a fost salvat la timp de părinţii săi, atenţi la schimbările lui de comportament. 

Pericolul îi pândeşte pe mulţi dintre copii! Culisele întunecate ale jocului “Balena Albastră” sunt disecate de Ionuţ Rizescu, un psiholog din Târgovişte, care consiliază acum un elev de 12 ani. Băiatul, a cărui identitate este confidenţială, a avut tulburări de comportament, observate la timp de părinţii săi, care au apelat la ajutor de specialitate. Psihologul a explicat, pentru adevarul.ro, consecinţele nefaste ale “Balenei Albastră”, jocul care a dus la sinuciderea a 130 de copii în Rusia. „Acest joc le distruge prima dată încrederea în sine. Sarcinile de a se trezi dimineaţa, la ora 4.20, de a urmări un film de groază sau de a se urca pe marginea unui bloc şi a merge în echilibru sunt cumplite. «Balena Albastră» îi traumatizează pe cei mici. Şi atunci, fiind foarte temători, copiii încep să nu mai realizeze ce e corect şi ce nu“, explică specialistul. Puştiul pe care îl consiliază acum reprezintă un caz fericit, însă psihologul admite că a fost foarte greu să se apropie de el. 

Mai multe