Istoria jocurilor de noroc în lume
Oare a existat sau va exista vreodată cineva care să nu-și dorească o viață mai bună, în care să obțină mai mult, dar cu mai puțin efort? Oricui îi surâde ideea de a transforma un bănuț într-o avere inestimabilă și acesta este și motivul pentru care au luat naștere jocurile de noroc. Oamenii adoră să se adune laolaltă, să-și pună provocări unii altora și apoi să se lase în voia norocului pentru rezolvarea lor, obținând în schimb diferite sume de bani.
Jocurile de noroc sunt la modă de când lumea
Cele mai vechi dovezi că jocurile de noroc erau la modă încă de la începutul veacurilor s-au găsit în China. În Cartea Cântecelor, volumul de căpătâi al literaturii chineze, există referiri la un tip primitiv de jocuri de noroc compus din lemn și ceramică. De asemenea, există evidențe ale folosirii jocurilor de noroc și pentru strângerea de fonduri în vederea construirii unor clădiri guvernamentale printre care se presupune că se numără și Marele Zid Chinezesc.
Primele jocuri de cărți au apărut tot în China în secolul al IX-lea î.e.n. Nu se mai cunosc regulile, dar experții oscilează între teoria folosirii cărților pentru jocuri asemănătoare cu cele practicate de copii în ziua de astăzi și construirea unui domino din hârtie. Ceea ce se știe sigur însă, este faptul că anticul pachet de cărți chinezesc diferă cu mult față de cel pe care toată lumea îl cunoaște astăzi.
Blackjack se joacă de secole încoace
Unii spun că Blackjack se trage dintr-un joc spaniol vechi, numit ventiuna, adică 21, deoarece acesta apare într-o carte Don Quixote scrisă în anul 1601. Alții spun că trente-un, adică 31, jucat la sfârșitul secolului al XVI-lea, este predecesorul său. Apoi vin francezii și contrazic ambele teorii susținând că al lor quinze, adică 15, este și mai vechi și are și mai mult potențial de a fi folosit ca inspirație pentru alte jocuri.
Din păcate însă, cu toate că au un farmec aparte în fața cărora puțini oameni pot rezista tentației, jocurile de noroc sunt consemnate în istorie la mult timp după apariția lor și de aceea se cunosc atât de puține lucruri despre creatorii inițiali sau evoluția suferită, încât nu putem spune sigur care joc a servit ca inspirație popularului Blackjack.
Numele de Blackjack pe de altă parte, are o sursă mai puțin vagă. Termenul era folosit în anii 1930 în cazinourile din Nevada pentru a denumi perechea, odată valoroasă, de două cărți reprezentând valetul și asul de inimă neagră.
Primele cazinouri au apărut în Italia, iar mica roată din Paris s-a transformat în ruleta americană
Dintre toți europenii, italienii și francezii erau de departe cei mai pasionați de jocurile de noroc, mai ales în prima jumătate a secolului al XVII-lea. Prima casă de pariuri care poate fi comparată cu ceea ce există în ziua de astăzi este Ridotto din Veneția care asigura un mediu controlat de joc și distracție în timpul haosului din perioada carnavalului anual.
Parizienii își puneau toate speranțele de câștig în mica roată aducătoare de noroc încă din anul 1796. Spre diferență de ruleta americană, varianta europeană are din fericire o singură căsuță verde cu un singur 0. Dar americanii încă folosesc jocul lor cu o căsuță verde în plus, pe care este scris un zero dublu.
În 2020 jocurile de noroc se joacă online și oricine are acces la ele
Pe întreg globul din ce în ce mai mulți împătimiți ai jocurilor de noroc se mută online. Și aici nu ne referim doar la jocuri cazinouri online și pariuri la care ai acces doar de pe calculator, ci și la aplicațiile mobile care pot fi instalate pe un dispozitiv portabil pentru ca amatorii să le poată folosi oricând.
Acum, oricine vrea să-și încerce norocul în pauza de cafea de la muncă o poate face de pe propriul telefon, având șanse reale de a câștiga atât de mult încât să nu mai fie nevoit a se întoarce la birou după ce a terminat și ultima înghițitură din energizanta licoare.
Jocurile de noroc pe internet s-au dezvoltat atât de mult în ultimii ani încât tot mai multe state au început să le recunoască ca o practică legală, iar pe lângă faptul că sunt complet sigure, un alt mare beneficiu pe care îl aduc utilizatorilor este caracterul practic.