Julian Assange a fost condamnat la 11 luni de închisoare

1 mai 2019 14:51   Internațional
Ultima actualizare:

Cofondatorul Wikileaks Julian Assange a fost condamnat, miercuri, la 11 luni de închisoare pentru că a încălcat condiţiile după ce a fost eliberat pe cauţiune. În vârstă de 47 de ani, el a fost găsit vinovat luna trecută, după ce a fost arestat la Ambasada Ecuadorului din Londra.

Julian Assange s-a refugiat în ambasadă în 2012 pentru a evita extrădarea în Suedia, unde este acuzat de agresiune sexuală, lucru pe care îl neagă.

Australianul a declarat, conform bbc.com, într-o scrisoare pentru proces, că s-a chinuit în condiţii grele şi că cere scuze celor pe care i-a jignit. Avocatul lui Assange a spus, în timpul negocierilor, că se temea că acesta s-a ascuns în ambasadă de frică să nu fie extrădat în SUA, după ce a lucrat pentru Wikileaks. 

După ce a fost condamnat la 11 luni de închisoare în Marea Britanie, Assange riscă până la cinci ani în SUA. El a făcut publice în 2010 secrete ale guvernului american şi este acuzat că a colaborat cu Chelsea Manning pentru a downloada documente clasificate ale Pentagonului privind securitatea naţională şi războaie. Marea Britanie trebuie acum să decidă dacă îl va extrăda pe Assange în SUA. 

Mai multe