Kate Middleton, impresionată până la lacrimi în timpul unui vizite la un lagăr din Polonia
Prințul William și Kate Middleton au vizitat un fost lagăr nazist de exterminare în Polonia, dar vizita s-a dovedit complet diferită față de călătoriile obișnuite ale celebrului cuplu regal. Kate a fost impresionată până la lacrimi de suferința care încă se resimte în împrejurimile acelui loc al ororilor.
De îndată ce au intrat pe „porțile morții”, William și Kate au fost vizibil impresionați de semnificația și tragedia petrecută în timpul Holocaustului în lagărul de exterminare Stutthof, după cum relatează The Mirror.
Ducii de Cambridge au pășit pe aceeași cale care în urmă cu șapte decenii, a condus direct la moarte mii de femei, bărbați și copii. După ce au văzut camerele de gazare în care evreii și alte etnii minoritare considerate de naziști inferioare, William și Kate au părut foarte întristați de povestea tragică a locului. Kate a fost surprinsă în timp ce a vărsat o lacrimă în timpul vizitei.
Pe pagina oficială de Twitter a Palatului Kensington, a fost publicată și o fotografie în care cuplul regal apare în vizită a unei vitrine uriașă din sticlă în care sunt expuse în jur de 500.000 de perechi de încălțăminte care a aparținut persoanelor exterminate de naziști. În momentul în care evreii erau trimiși la camerele de gazare, li se ordona să se dezbrace complet, iar lucrurile care rămâneau, erau confiscate de naziști.
Stutthof a fost primul lagăr de exterminare construit în afara spațiului german, dar și ultimul eliberat de armata Aliaților în luna mai a anului 1945. A fost locul unde mii de bărbați, femei și copii și-au găsit sfârșitul.
William și Kate s-au întâlnit și cu doi supraviețuitori ai lagărului, care nu s-au mai întors în acest loc al ororilor de când au fost eliberați din captivitate. Au purtat, de asemenea, discuții și cu doi prieteni, Manfred Goldberg și Zigi Shipper, amândoi în vârstă de 87 de ani, care depănat amintiri dureroase despre lagăr.
„Pentru mine, întoarcerea în Stutthof este un eveniment cutremurător. Nu m-am mai întors în locul unde am fost prizonier de când m-am mutat în Regatul Unit, în 1946. La început, când am fost întrebat dacă vreau să vizitez lagărul, am ezitat. Chiar și gândul de a mă întoarce acolo m-a făcut să rememorez acei ani. Dar într-un final am decis să îmi înfrunt trecutul”, a mărturisit Manfred Goldberg, supraviețuitor al lagărului de concentrare.
„În timpul Holocaustului, viețile evreilor nu contau. Eram înfometați, iar pentru a ne primi rațiile minime, eram nevoiți să le spunem numărul pe care-l purtam. Chiar și propriile numere ne fuseseră luate. Îmi amintesc și acum că al meu era 56478.”, a mai adăugat Manfred.