Kim Jong-un «sparge» 402.210 $ pe an ca să nu-i putrezească tatăl

15 iulie 2019 20:13   Internațional
Ultima actualizare:

Cere bani de la muncitori pentru tatăl defunct! Costurile anuale pentru ca trupul decedat al dictatorului Kim Jong-il să fie conservat la gheaţă ca să nu putrezească se ridică la 402.210 $ (1.688.104 de lei).

De când a murit, la 17 decembrie 2011, la 69 de ani, după 17 ani la putere, trupul neînsufleţit al fostului conducător al Coreei de Nord, Kim Jong-il, a fost îmbălsămat şi este păstrat la gheaţă “pentru eternitate” într-un sicriu de sticlă în Palatul Kumsusan din Phenian.

Tot aici se află îmbălsămat şi corpul tatălui acestuia, Kim Ir-sen, primul dictator al Coreei de Nord, de la fondarea acesteia, în 1949, şi până la moartea sa, în 1994.

Pentru conservarea tatălui lui, Kim Jong-il, şi a bunicului său, Kim Ir-sen, actualul lider nord-coreean, Kim Jong-un (35 de ani), ar trebui să plătească aproape jumătate de milion de dolari, în fiecare an.

Însă nota de plată ajunge la cetăţenii lui care se luptă cu sărăcia din cauza programelor de înar-mare ale conducătorului lor şi a sancţiunilor impuse de ONU.

Kim Jong-un a cerut muncitorilor din fabrici să plătească pentru conservarea la gheaţă a tatălui lui. În schimb, ei vor primi certificate de loialitate. Nord-coreenii nu sunt de acord cu aceasta, dar nu au ce să facă, fiindcă dictatorul le-o impune, scrie ziarul britanic “The Mirror”.

“Unii oameni cred că este ridicol  cum autorităţile le ignoră viaţa  pentru a aduna bani ca nişte cadavre să nu putrezească.

Ei dau certificate membrilor de partid şi muncitorilor care donează pentru a-şi arăta loialitatea. Partidul forţează toţi muncitorii să dea bani pentru întreţinerea Palatului Kumsusan, susţinând că aşa contribuie la prosperitatea ţării lor şi la fericiera poporului”, a spus o sursă. 

Şi trupurile lor sunt conservate

Primul lider al căruit trup a fost îmbălsămat pentru a fi păstrat intact după moarte a fost revoluţionarul rus Vladimir Ilici Lenin, primul premier al Uniunii Sovietice, decedat la 53 de ani în 1924. 

Corpul lui a fost depus într-un sarcofag din sticlă într-un mausoleu din Piaţa Roşie din Moscova. Procedura secretă care păstrează mumia lui e atât de bine păstrată, încât rămâne un mister. A fost de asemenea conservat şi trupul dictatorului sovietic Iosif Stalin, decedat în 1953, la 74 de ani. Însă în 1961 trupul său a fost îngropat în necropola de lângă zidul Kremlinului. 

A mai fost îmbălsămat şi conservat trupul revoluţionarului comunist Ho Şi Min, decedat la 79 de ani, care a condus Vietnamul de Nord între 1946-1969, ca prim-ministru şi apoi ca preşedinte. Îmbălsămarea tuturor liderilor comunişti a fost făcută de specialişti ruşi. 

Mai multe