La ordinul lor se dezlănţuie Apocalipsa
24 noiembrie. Ora 09.24. Un avion Suhoi-24 e doborât de aviaţia turcă la 4 km de graniţa cu Siria. Copilotul e ucis în aer de rebelii sirieni turkmeni, iar pilotul e salvat după o operaţiune de 12 ore a trupelor de comando ruso-siriene. Aşa a început totul.
SUA, UE şi Organizaţia Naţiunilor Unite îndeamnă la calm însă situaţia din zonă e pe cale să explodeze. Pentru două personalităţi puternice precum Vladimir Putin (63 de ani) şi Recep Tayyip Erdogan (61 de ani) nu există compromis. Acesta e primul incident din ultimii 50 de ani când un stat membru NATO doboară un avion rusesc, pe motiv că a violat integritatea teritorială. Vladimir Putin cataloghează gestul ca pe o „înjunghiere pe la spate”, din partea unui stat prieten şi asociază Turcia grupării teroriste Statul Islamic. Erdogan, sprijinit de Barack Obama şi de cele 28 state NATO, printre care şi România, susţine că „e dreptul Turciei de a-şi apăra graniţele”. Rusia aduce în zonă rachetele S-400, antiaeriene cu rază lungă de acţiune (peste 250 km).
Dacă vreun avion turc e doborât, Turcia se poate proclama „sub ameninţare” şi să ceară asistenţă NATO. „Vom doborî fără milă orice avion care pune în pericol siguranţa trupelor noastre”, a declarat ministrul Apărării rus Serghi Shoigu. „E foarte posibil ca un avion turc să fie doborât de ruşi pentru că F-16 de la bazele aeriene turceşti trec zilnic graniţa cu Siria pentru a bombarda zonele ocupate de teroriştii Statului Islamic, a declarat pentru AP, Ozgur Unluhisarcikli, directorul Fondului German Marshall, din Ankara.
În prezent, în teatrele de operaţiuni din Siria şi Irak se află peste un milion de soldaţi provenind din peste 30 de ţări. Relaţiile diplomatice dintre Turcia şi Rusia pot implica serioase probleme inclusiv în rândul statelor NATO care desfăşoară relaţii economice cu ambele. Anul trecut principala sursă de import a Turciei a fost Rusia, de unde a cumpărat gaz de 25 de miliarde de dolari, iar turiştii ruşi au venit aici în număr extrem de mare: 4,5 milioane. Tensiunea a condus la blocarea principalei rute de aprovizionare a trupelor ruse aflate în Siria, aceasta fiind tot prin Turcia.
Putin ordonă sancţiuni împotriva Turciei
Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus sâmbătă sancţiuni împotriva Turciei, după ce forţele aeriene turce au doborât marţi un avion rus de război. Decretul a fost publicat sâmbătă pe site-ul Kremlinului, la câteva ore după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat regretul faţă de incident, afirmând că ţara sa este "cu adevărat întristată" şi şi-ar dori ca acest lucru să nu se fi întâmplat niciodată.
În decret sunt prevăzute un embargo asupra anumitor bunuri şi interzicerea prelungirii contractelor de muncă ale turcilor care lucrează în Rusia. Însă nu se precizează ce bunuri sunt vizate de embargo şi nu sunt oferite detalii. Dar este dispusă, de asemenea, încetarea zborurilor charter din Rusia în Turcia şi vânzarea de către turoperatori ruşi a oricăror pachete de vacanţă care includ sejururi în Turcia.
Care sunt alianţele din zonă?
Alianţele din zonă sunt concentrate în jurul forţelor implicate în lupta începută în martie 2011 împotriva trupelor fostului lider Bashar al-Assad. Rebelii au fost susţinuţi în luptă de efective militate furnizate de SUA, Australia, Canada, Franţa, Iordan, Maroc şi Marea Britanie. Alături de opoziţia siriană luptă şi kurzii sirieni, susţinuţi în special de SUA. Turcia asigură suport logistic şi de armament Brigăzilor turkmenilor sirieni din regiunea Latakia. La finele lui septembrie, în Siria se implică şi Rusia, care alături de Iran şi Irak începe să bombardeze arii impresionante susţinând că luptă împotriva Statului Islamic. Conform autorităţilor turce, bombardamentele erau direcţionate către forţele care se opuneau regimului Assad, care e considerat „oaspete de vază” la Kremlin.
Cine bombardează în Siria?
Conform statisticilor NATO din luna noiembrie 2015, în teatrele de operaţiuni din Siria nu mai puţin de cinci ţări sunt implicate activ în bombardamente. Statele Unite ale Americii au trimis în zonă peste 150 de avioane F-16 care numai luni au bombardat 283 de transportoare de petrol ale Statului Islamic. Franţa are 38 de avioane, Rusia 34, Australia 6 şi Canada tot 6. Premierul canadian Justin Trudeau şi-a anunţat intenţia de a retrage trupele având în vedere situaţia tensionată din zonă. El a punctat că vrea ca „acest carnagiu să se încheie”.