Lenjeria intimă a soției lui Adolf Hitler, scoasă la licitație. 10 lucruri pe care nu le știai despre Eva Braun

24 septembrie 2019 16:52   Internațional
Ultima actualizare:

Chiar și la aproape 75 de ani de la moartea lui Adolf Hitler și a amantei, apoi soției lui, Eva Braun, lucrurile legate de aceștia sunt la căutare în lumea colecționarilor. Recent, la o licitație organizată în Anglia, conform hotnews.ro, o piesă de lenjerie intimă din mătase ce i-a aparținut Evei Braun a fost adjudecată de un cumpărător anonim pentru suma de 4.625 de dolari. De asemenea, același colecționar a cumpărat și o cămașă de noapte a aceleiași Braun, pentru 3.245 de dolari.

Devenită faimoasă prin prisma îndelungatei relații avute cu Fuhrerul Adolf Hitler, conducătorul Germaniei Naziste, Eva Braun a rămas o persoană prea puțin cunoscută, de fapt, dincolo de asocierea cu dictatorul german. Născută la 6 februarie 1912, în Munchen, Eva Anna Paula Braun a fost o tânără bine educată, din clasa mijlocie a Germaniei de atunci, fără sentimente anti-Semite și total neinteresată de politică. De altfel, în ciuda relației lungi – 14 ani - avută cu stăpânul Germaniei din perioada 1933-1945, Eva nu a fost niciodată luată în serios de acoliții lui Hitler, de generali ori chiar de soțiile acestora. Provenea dintr-o familie cu puternice sentimente creștine, tatăl fiind profesor, iar mama, croitoreasă. A fost crescută în rigoarea dată de normele romano-catolice.

A mai avut două surori, Ilse și Gretl, ambele supraviețuindu-i decenii după sinuciderea Evei, la 30 aprilie 1945, alături de Hitler, omul care a fascinat-o și pe care, probabil, l-a iubit, chiar dacă i-au despărțit, ca vârstă, 23 de ani. Întîlnirea ce avea să-I schimbe tot cursul vieții a avut loc în octombrie 1929, pe când lucra ca secretară la cabinetul unui doctor. Fire exuberantă, Evei nu i-a plăcut munca monotonă dintr-un birou şi zărind un anunţ în ziar pentru un post de asistent într-un atelier foto se decide să aplice pentru slujbă. S-a nimerit ca respectivul atelier foto să fie al lui Heinrich Hoffmann, care era încă din 1922 fotograful oficial al Partidului Național-Socialist condus de Adolf Hitler.

Hitler era mai în vârstă cu 23 de ani decât Eva

Aproape inevitabil, după câteva săptămâni, Eva îl va întîlni în atelier pe Hitler, deja o celebritate în cercurile politice germane. Ea avea 17 ani, el, 40. E drept, viitorul Fuhrer se afla încă implicat în ciudata relație pe care a avut-o cu nepoata sa, Geli Raubal, fiica Angelei, sora lui de tată, singura femeie pe care a iubit-o, după cum avea să declare mai târziu chiar Hitler. Dar se știe că a existat o atracție, poate o curiozitate reală, de prima oară, față de tânăra bine educată, politicoasă, dar care habar nu avea în fața cui se află, fiind total desprinsă de politică. Rămâne însă un mister ce a atras-o pe Eva la Hitler, care era cu 23 de ani mai în vârstă – poate ochii săi foarte pătrunzători sau manierele sale impecabile cu care trata doamnele. Preferatele lui erau femeile tinere pe care îi plăcea să le impresioneze cu galanteria sa. Oricum, în 1931, Geli se sinucide, lăsând liber locul de lângă Hitler. Aproape firesc, după aproape doi ani de flirt, acesta a fost ocupat de Eva Braun. Dar recunoașterea ca „amantă oficială” a celui care, în ianuarie 1933, devenea cancelarul Germaniei, a mai durat câțiva ani, până în 1935 Eva continuând să locuiască împreună cu familia ei. Apoi, după două tentative de sinucidere, Hitler a decis că merită mai multă atenție, cumpărându-i o casă într-un cartier elegant din Munchen, pentru ca, finalmente, să o aducă la Berghof, reședința lui preferată din Alpii bavarezi.

Cei doi s-au căsătorit cu 36 de ore înainte de a se sinucide

Despre relația lor s-au scris multe, deși nici până astăzi nu se știu detalii exacte. Nici măcar dacă a avut și o latură sexuală, știut fiind că liderul Germaniei naziste nu se dezbrăca niciodată de față cu altcineva și era un maniac al curățeniei. În mod cert, însă, oricum ar fi fost, Eva nu a rămas niciodată gravidă. Dar viața lângă cel mai puternic om din Germania, ba chiar din lume, la un moment dat, aducea avantaje, atât ei, cât și celor apropiați. Și, în ultimele zile de viață, pe când trupele sovietice se apropiau de Cancelaria Reichului, în ale cărei buncăre se adăpostiseră Hitler, Eva Braun și ultimii colaboratori fideli, a avut, cumva, bucuria de a deveni „doamna Hitler”. După miezul nopții de 29 aprilie 1945, Hitler a decis că merită a-i fi soție, după ce Eva refuzase să fugă singură din Berlin, rămânându-i aproape, iar căsătoria a fost oficiată. 36 de ore mai târziu, Eva se sinucidea cu cianură, iar Hitler se împușca. Trupurile lor au fost apoi stropite cu benzină și arse, conform indicațiilor date chiar de fostul Fuhrer. Eva Braun ieșea de pe scena vieții. Dar, vrând-nevrând, intra în istorie.

Mai multe