Louise Brown, primul copil din lume conceput prin fertilizare in vitro, împlinește 41 de ani

24 iulie 2019 12:35   Internațional
Ultima actualizare:

Acum 41 de ani, pe 25 iulie 1978, la ora 21.47, se năștea,în Anglia, Louise Brown, primul copil conceput prin fertilizare in vitro. Nașterea sa a fost considerată un “miracol” de mass-media din întreaga lume. Fetiţa a primit numele de Louise Joy Brown şi s-a născut prin cezariană, la spitalul Oldham din nord-vestul Angliei. A cântărit la naştere 2,61 kilograme, fecundarea fiind realizată de către ginecologul Patrick Steptoe şi endocrinologul Roger Edwards, cei doi deschizători de drumuri în domeniul fertilizării in vitro.

După ce, timp de nouă ani, a încercat să rămână însărcinată fără succes, Lesley Brown l-a convins pe soţul ei, John, să accepte propunerea specialiştilor de la Universitatea Cambridge, unde Robert Edwards şi Patrick Steptoe lucrau la tehnica fecundării în vitro. Din ovulele şi spermatozoizii recoltaţi de la cei doi viitori părinţi, a fost obţinut un embrion care, reimplantat în uterul mamei, s-a dezvoltat normal şi a dus la naşterea unui copil sănătos.  De-a lungul anilor, metoda a fost perfecţionată şi a permis cuplurilor care se confruntau cu probleme de fertilitate să se bucure de naşterea copiilor lor.

Anul trecut, la sărbătorirea a 40 de ani de viață, Louise Brown mărturisea într-un articol din ziarul britanic The Independent că, la acea vreme, mama ei intrase în depresie din cauza faptului că nu putea avea copii cu soțul ei, pe cei doi legându-i o mare iubire. „Când au auzit despre această procedură experimentală, au simțit o speranță. Chiar dacă nu se mai încercase niciodată așa ceva, au acceptat soluția cu bucurie. Mai târziu, au făcut același lucru și pentru a o aduce pe lume pe sora mea, Natalie, în 1982”, mărturisea Louise în articol. Natalie, sora mai mică, a fost ea însăsși cel de-al 40-lea copil adus pe lume prin metoda revoluționară a fertilizării in vitro.

Primul copil din lume conceput prin fertilizare in vitro s-a născut pe 25 iulie 1978

În 1978, procedura părea de domeniul SF-ului, astfel că realizarea celor doi doctori, Patrick Steptoe și Robert Edwards, secundați de asistenta medical, Jean Purdy, a creat un uriaș val de emoție, dar și de interes, iar Leslie a devenit cel mai cunoscut și mediatizat bebeluș de pe planetă. De altfel, în 2010, doctoral Edwards, singurul supraviețuitor al echipei inițiale la acea dată, a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Medicină. În ciuda faimei de care s-a bucurat din prima clipă a existenței, Leslie a ales o viață normal, departe de lumina reflectoarelor. În 2004, ea s-a măritat cu un paznic de la un club de noapte, Wesley Mullinder, doctoral Edwards participând la căsătoria lor. Doi ani mai târziu, Leslie a devenit mama unui băiat, conceput, însă, pe cale natural, iar ulterior, al încă unui băiețel. Din păcate, atât părinții lui Leslie, cât și medicii care au făcut posibilă aducerea ei pe lume au decedat între timp.

La ora actuală, se estimează că peste 3 milioane de copii au fost concepuți prin metoda fertilizării in vitro. Alte statistici avansează chiar un număr de 8 milioane, în întreaga lume. Leslie a devenit, aproape firesc, o mare susținătoare a acestei metode, încurajându-I atât pe cei care vor să aibe copii, dar din diverse motive fizice nu pot, cât și pe medici, să apeleze cu încredere la metoda brevetată de Patrick Steptoe și Robert Edwards. „Cândva eram singura din lume născută astfel. Acum suntem câteva milioane și am devenit o forță ce nu mai poate fi ignorată”, mai afirma Leslie Brown în articolul citat.

Mai multe