Lumini misterioase pe planeta pitică Ceres
Au fost fotografiate şi filmate lumini misterioase la suprafaţa planetei pitice Ceres care are o circumferinţă de numai 950 de kilometri.
Aceasta este cel mai mare corp ceresc aflat în norul de astroizi ce traversează sistemul nostru solar între orbitele planetelor Marte şi Jupiter a intrat în atenţia cercetătătorilor de la Agenţia Spaţială Americană, NASA, după ce s-au descoperit nişte pete luminoase la suprafaţa planetoidului.
Misiunea navei spaţiale Dawn va avea de ivestigat o grămadă de mistere când va ajunge în apropierea lui Ceres, lunea viitoare. Ultima fotografie transmisă luna aceasta de către Dawn a fost luată de la o distanţă de 83.000 de kilometri de asteroid şi dezvăluie o grămadă de cratere la suprafaţă, dar şi pete strălucitoare care au stârnit curiozitatea specialiştilor. Chris Russell de la UCLA este cercetător principal al misiunii şi a declarat: “Ne aşteptam la surprize dar nu atât de mari!”.
Mark Rayman, director şi inginer şef la laboratoarele NASA din Pasadena a declarat şi el la rândul lui: “Putem confirma că ceva de la suprafaţa lui Ceres reflectă mai multă lumină solară, dar ce anume este rămâne un mister”.
Cercetătorii speră să rezolve misterul curând
La 5 martie naveta Dawn se va apropia de orbita lui Ceres şi transmite rezultatele spre pământ în a doua jumătate a lunii aprilie.
Misiunea Dawn a costă 466 de milioane de dolari, a fost lansată în decembrie 2007 şi are misiunea de a studia cele mai mari corpuri din centura de asteroizi de dincolo de Marte. Până acum, între lunia iulie 2011 şi luna septembrie 2012, a studiat proto-planeta Vesta care are “numai” 530 de lilometri în cicrumferinţă.
Informaţiile adunate despre aceste două uriaşe pietre ar putea să-I ajute pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai multe despre naşterea sistemului nostru solar
Dawn va studiat pe Ceres de pe orbită şi îşi va încheia misiunea anul viitor.