Mai multe state au rupt legăturile cu Qatar și l-au acuzat că sprijină terorismul

5 iunie 2017 14:07   Internațional
Ultima actualizare:

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Bahrain și Yemen au tăiat legăturile cu Qatar, acuzând statul de sprijinirea terorii în cea mai gravă criză diplomaticădin regiunea Golfului Arab din ultimii ani.

Țările au declarat că intenționează să desființeze traficul terestru, aerian și maritim cu Qatar și să-și elibereze diplomații de pe teritoriile lor. De asemenea, Qatar a fost expulzat dintr-o coaliție condusă de Saudi în Yemen.

Mișcarea coordonată escaladează dramatic o dispută asupra sprijinului Qatarului față de frăția Musulmană, cea mai veche mișcare islamistă din lume, corelate cu acuzații conform cărăra Doha susține acțiunile agendei regionale iraniene.

Arabia Saudită a declarat că au decis să rupă legăturile diplomatice cu Qatarul din cauza faptului că îmbățișează diferite grupuri teroriste sectare care vizează destabilizarea regiunii, inclusiv Frăția Musulmană, Al—Qaida, Statul Islamic și grupurile sprijinite de Iran în regiunea de est, Provincia Qatif.

Ministerul Afacerilor Externe din Qatar a declarat că măsurile luate au fost nejustificate și s-au bazat pe afirmații și ipoteze false.

”Statul Qatar a fost supus unei campanii de minciunii ce dezvăluie un plan ascuns de subminare a satului”, a declarat ministerul, conform The Guardian. Deciziile luate au avut efect imediat asupra liniilor aeriene, mai multe companii suspendând zborurile, până la o nouă notificare.

La sfârșitul lunii mai, Qatar a afirmat că hackerii au preluat site-ul agenției de știri de stat și au publicat, ceea ce au numit, comentarii false de la emirul său despre Iran și Israel. Un înalt oficial iranian a declarat că decizia de a rupe legăturile cu Qatar nu ar ajuta la sfârșitul crizei din Orientul Mijlociu.

Qatar adăpostește baza al-Udeid, care găzduiește comandamentul central al armatei americane și 10.000 de soldați americani. Principala îngrijorare dintre ei este Frăția Musulmană, un grup politic islamist sunnit, în afara legii atât de Arabia Saudită, cât și de Emiratele Arabe Unite, deoarece provoacă domnia ereditară a națiunilor. De asemenea, oficialii occidentali au acuzat Qatar că au permis sau chiar au încurajat finanțarea extremiștilor sunniți cu sucursala lui Al-Qaida din Siria, cunoscută anterior sub numele de Frontul Nusra.

În urmă cu doar două săptămâni, Donald Trump a vizitat Orientul Mijlociu pentru a încheia contracte de apărare majore cu Arabia Saudită în valoare de 110 miliarde de dolari, a înființat un institut anti-extremist în Riad și a îndemnat statele din Golf să construiască o alianță împotriva Iranului. Deși este puțin probabil ca Arabia Saudită să fi luat această decizie fără să informeze SUA, există probabilitatea ca Trump să nu dea undă verde unor astfel de pași drastici.

Mai multe