Manifestația anti-Erdogan a scos zeci de mii de turci în stradă

9 iulie 2017 18:53   Internațional
Ultima actualizare:

Zeci de mii de turci au ieșit în stradă pentru a manifesta împotriva președintelui Recep Erdogan. Protestul a început în Ankara, în 15 iunie și a ajuns duminică, 9 iulie, în Istanbul, destinația finală, după ce a fost parcursă o distanță de 450 de kilometri.

Marșul pentru justiție este condus de Kemal Kilicdaroglu, liderul partidului de opoziție, cel care a spus că va merge pe jos de la Ankara la Istanbul, după ce colegul său de partid a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, pe motiv că ar fi spion.

Erdogan i-a acuzat pe protestatari că acționează împreună cu grupări teroriste, dar aceștia au spus că ei au ieșit în stradă pentru libertate în toate domeniile și pentru a aduce justiția și dreptatea înapoi în Turcia, notează CNN, care îl citează și pe Kilicdaroglu: "Turcia nu mai este o țară democratică. A devenit a unui singur om. Nu putem accepta asta".

Manifestația are loc la un an de la tentativa eșuată de lovitură de stat. De atunci, președintele Erdogan a îngrădit mai multe drepturi și libertăți, a limitat libertatea de exprimare a presei, a ordonat arestări masive din rândul politicienilor, activiștilor și jurnaliștilor și s-a amestecat în rolul instituțiilor și al universităților. Turcia se află în stare de urgență încă de anul trecut.

Mai multe