Mesajul pe care îl transmite Papa Francisc prin refuzul de a purta pantofi roşii. Misterul încălţămintei papale

2 iunie 2019 13:43   Internațional
Ultima actualizare:

Papa Francisc a efectuat o călătorie apostolică în România în perioada 31 mai-2 iunie, ocazie cu care a demonstrat încă o dată, că este un om pentru care cumpătarea şi modestia sunt două valori esenţiale. Preţ de trei zile a călătorit de la Bucureşti la Şumuleu Ciuc, Iaşi, Blaj, Sibiu, pentru a transmite un mesaj ed pace, unitate şi iubire necondiţionată. Papa Francisc şi-a închinat întreaga viaţă slăvirii lui Dumnezeu şi propovăduirii înţelegerii. Întotdeauna modest, el a refuzat să poarte veşminte care să transmită un mesaj aflat în neconcordanţă cu principiile sale.

Papa Francisc a devenit Suveran Pontif în urmă cu şase ani şi s-a remarcat, de la bun început, printr-un stil vestimentar foarte simplu, eliminând multe dintre elementele viu colorate şi ornamentele preferate de predecesorul său, Benedict al XVI-lea. Nu este primul Papă care refuză să poarte însemne care ar putea trimite cu gândul la o anumită înclinaţie spre opulenţă.

 Paul al VI-lea a luat lumea prin surprindere în noiembrie 1963 când, la finalul celei de-a doua sesiuni a Conciliului Vatican II, a coborât treptele tronului papal din Bazilica Sf. Petru și a lăsat pe altar coroana papală, renunțând astfel la unul dintre cele mai importante simboluri ale puterii pontificale, relatează historia.ro. 

De altfel, Papa Ioan Paul I a decis să înlocuiască ceremonia de încoronare cu una mult mai simplă. Papa Paul al doilea a continuat pontificatul în aceeali direcţie, declarând la alegerea sa că „nu este momentul să ne întoarcem la o ceremonie și un obiect considerat, pe nedrept, un simbol al puterii temporale ale Papilor”.

Enigma pantofilor roşii

În rândul clericilor, doar papa este cel care are dreptul, car nu şi obligaţia de a purta pantofii roşii. Obiceiul este documentat încă din perioada medievală, dar originea lui este, de fapt, de inspirație romană. În Antichitatea târzie, împărații romani purtau încălțări roșii, tot ca simbol al autorității. În trecut, pantofii din piele roșie (sau catifea roșie, pentru încălțările de interior) erau decorați cu o cruce aurie, până la Papa Paul al VI-lea, care a eliminat orice tip de ornament.

Papa Ioan Paul al II-lea a preferat să renunțe la pantofii roșii și purta de regulă încălțăminte din piele maronie. Benedict al XVI-lea a fost ultimul papă care a purtat tradiționalii pantofi roșii, căci Francisc preferă pantofii simpli, negri.

Citeşte şi

Ultima zi a vizitei Papei Francisc în România. Va beatifica 7 episcopi greco-catolici la Blaj

Ea a făcut veşmântul pe care îl va purta Papa Francisc

Mai multe