Minune arhitecturală! Cum arată cea mai înaltă clădire de birouri din lume: imaginile îți taie respirația

25 august 2023 13:50   Internațional

O minune arhitecturală! Situat în statul indian Gujarat, la aproape 300 km nord de Mumbai, este oraşul Surat, acolo unde aproximativ 90% din diamantele care ajung pe piaţa mondială sunt şlefuite. Amplasată în inima acestui oraş este Surat Diamond Bourse, care îşi deschide oficial porţile la sfârşitul acestui an şi care e gata să devină un centru pentru industria diamantelor, găzduind peste 65.000 de angajaţi.

Uriaşa clădire are o suprafaţă incredibilă de 659.611 m², care se întinde pe 35 de acri de teren, depăşind Pentagonul (338.879 m²) din SUA ca cea mai mare clădire de birouri din lume. Complexul este alcătuit din nouă turnuri interconectate - fiecare cu 15 etaje - care ies dintr-o „coloană” centrală, potrivit Cărţii Recordurilor Guinness.

Construcţia acestei clădiri impunătoare a durat ani de zile. Proiectul a fost iniţiat în 2015 şi, în ciuda încetinirii progresului în timpul pandemiei de COVID-19, construcţia a fost reluată imediat după carantină şi a fost finalizată în 2022. Surat Diamond Bourse găzduieşte 4.700 de spaţii de birouri uimitoare, dintre care multe pot servi ca mici ateliere pentru tăierea şi lustruirea diamantelor. Fiecare birou este conectat strategic printr-un coridor central. Complexul oferă, de asemenea, o multitudine de facilităţi pentru angajaţi, cum ar fi restaurante, spaţii comerciale, spa, săli de conferinţe şi 131 de lifturi. Dezvoltarea acestei clădiri a costat 388 de milioane de dolari în total. A fost proiectată de firma indiană de arhitectură Morphogenesis. Sonali Rastogi, co-fondatorul companiei, a spus că toate birourile sunt accesibile la doar şapte minute de mers pe jos, de la oricare dintre porţile de intrare.

Într-un oraş în care temperaturile pot creşte peste 43°C vara, arhitecţii au implementat soluţii inovatoare pentru a minimiza consumul de energie. Coloana centrală evazată a clădirii este proiectată pentru a profita de vânturile predominante, în timp ce sistemele de răcire circulă apa rece pe sub podelele sale, pentru a menţine un mediu interior confortabil. Aproximativ 50% din nevoile de răcire ale clădirii sunt satisfăcute prin ventilaţie naturală, în timp ce energia solară este utilizată pentru alimentarea zonelor comune. Clădirea urmează să fie inaugurată oficial în noiembrie, de către premierul indian Narendra Modi.

Mai multe