NASA a publicat primele imagini video de pe Marte. Cum arată și cum se aude pe Planeta Roșie
NASA a publicat primele imagini video de pe Marte, transmise de roverul Perseverance în timpul asolizării, eveniment istoric ce a avut loc în data de 18 februarie. Este primul film din istoria omenirii cu Planeta Roșie, toate celelalte de până acum fiind doar imagini lipite în mai multe compilații.
Primul video de pe Marte transmis de roverul NASA Perseverance a fost difuzat luni seară, iar imaginile surprinse de camerele de filmat, 23 la număr, arată perspectiva unei nave spațiale în timpul aterizării. Poate fi observat praful care se ridică când roverul sosește pe suprafața marțiană, agitat de motoare.
Perseverance este dotat cu 23 de camere care permit filmarea, afișarea culorilor și au și funcția zoom, transmite Digi24, care citează CNN. Filmul conține imagini video din timpul amartizării și o înregistrare audio surprinsă de unul dintre cele două microfoane ale roverului. În acest fel, omenirea a putut auzi pentru prima oară sunetele intrării în atmosferă, sunetele din timpul coborârii și amartizării.
După ce a atins suprafața planetei Marte, roverul a trimis înapoi date și imagini folosind sonda NASA de pe orbita Marte, care se învârte în jurul planetei din 2006.
Primele imagini alb-negru cu locația unde a ajuns roverul au devenit disponibile aproape imediat, iar vineri au fost distribuite primele imagini color. Roverul a trimis înapoi pe Pământ o vedere nemaivăzută: cum arată amartizarea.
Prima imagine trimisă în timpul conferinței de presă a NASA, de vineri, a fost primită în uralele echipei de savanți și ingineri, a spus Pauline Hwang, manager strategic al misiunii roverului. Arată roverul în timp ce se apropie de suprafața Marte la intrarea în atmosferă, coborârea și atingerea suprafeței. O cameră din etapa coborârii a navei a surprins perspectiva, ceva ce nu a fost posibil în misiunile anterioare. “Această imagine de la o cameră de pe «jetpackul» meu mă surprinde în aer, cu puțin timp înainte ca roțile mele să atingă suprafața. Momentul la care echipa mea visează de ani de zile, acum este realitate. Îndrăzniți lucruri mărețe”, arată un mesaj pe Twitter publicat pe contul Perseverance.
Imaginile color puse la dispoziția publicului vineri arată culoare roșie caracteristică planetei. “Un orizont deschis, cu atât de multe de explorat. Abia aștept să mă pornesc”, arată un mesaj de pe contul de Twitter al Perseverance.
Perseverance a călătorit prin spaţiu șapte luni
Perseverance, roverul construit de NASA care este şi cel mai avansat laborator de astrobiologie trimis vreodată pe o altă planetă, a coborât joi seară (ora 22:55 ora României) prin rarefiata atmosferă marţiană şi a asolizat în siguranţă în interiorul unui vast crater - prima oprire pe drumul său, în căutarea urmelor lăsate de eventualele forme de viaţă microbiană care au populat în trecutul îndepărtat această planetă, scrie Agerpres.
Echipa de control a misiunii, din cadrul NASA's Jet Propulsion Laboratory, din apropiere de Los Angeles, a izbucnit în aplauze şi strigăte de bucurie după ce semnalele radio au confirmat faptul că roverul cu 6 roţi a supravieţuit periculoasei treceri prin atmosfera marţiană şi a ajuns cu bine în zona dorită, în interiorul craterului Jezero, care în urmă cu 3 miliarde de ani era fundul unui lac.
Perseverance a călătorit prin spaţiu aproape șapte luni, acoperind 472 de milioane de kilometri, înainte de a pătrunde în atmosfera marţiană cu viteza de 19.000 km/h.
La câteva momente după ce roţile sale au atins solul marţian, roverul a transmis primele imagini alb-negru de la suprafaţa planetei. În una dintre imagini se vedea umbra lăsată de rover pe solul marţian.
Procedura automată de coborâre, frânare şi asolizare, printr-o succesiune rapidă de manevre denumite generic de cei de la NASA „cele 7 minute de teroare”, nu are precedent în analele misiunilor spaţiale robotice.
„Chiar este începutul unei noi ere”, declara administratorul asociat al NASA pentru ştiinţă, Thomas Zurbuchen, cu câteva ore înainte ca roverul să ajungă pe Marte.