Negocieri secrete între Erdogan și Putin. Au făcut pace după 9 luni de dispute

9 august 2016 21:57   Internațional
Ultima actualizare:

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele rus Vladimir Putin au luat parte la negocieri secrete, marți (9 august), în capitala Rusiei Imperiale. Cei doi au făcut pace după 9 luni de dispute diplomatice tensionate și un puci eșuat.

Erdogan l-a numit pe Putin „dragul meu prieten” într-o conferință de presă, la Sankt-Petersburg, precizând că legăturile turco-ruse sunt, acum, mai strânse ca niciodată. Potrivit știripesurse.ro, șeful statului turc, aflat la prima vizită peste hotare după puci, a declarat că gazoductul Turkish Stream (un proiect turco-rus, n.r.), va fi construit cât mai curând, scopul fiind acela de a fi extins în Europa.

„Dragul meu prieten, domnul președinte, și eu avem o poziție comună, ceea ce demonstrează că avem voința de a arăta restului lumii că vom acționa ca niște țări prietene”, a declarat Erdogan. „Relația turco-rusă va continua să se amelioreze și credem că este mult mai puternică decât era”, a adăugat.

În contextul deteriorării relațiilor diplomatice dintre cei doi șefi de stat, după ce aramata turcă a doborât un avion de luptă rus anul trecut, Erdogan a mai menționat că discuțiile privind reluarea curselor charter din Rusia în Turcia vor fi accelerate. În plus, agerpres.ro scrie că cele două țări își reintroduc obiectivul de a atinge anual 100 de miliarde de dolari în schimburi comerciale.

Mai multe