Nouă mari schimbări care vor afecta Marea Britanie după Brexit

24 iunie 2016 12:22   Internațional
Ultima actualizare:

Populația Marii Britanii a votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană. Rezultatele referendumului de joi, numit popular Brexit, reprezintă cea mai puternică lovitură dată proiectului integrării europene.

În cel mai scurt timp este de așteptat ca Marea Britanie să inițieze procedura tehnică prin care va solicita desprinderea de blocul european, urmând să aibă, apoi, la dispoziție, o perioadă de 2 ani pentru negocieri. Iată posibilele consecințe ale votului de joi. 

ECONOMIC

Marea Britanie nu va mai trebui să se încadreze în regulile financiare impuse de UE, care limitează deficitul bugetar la 3% din PIB și datoria publică la 60% din PIB. Prin urmare, Marea Britanie poate sa ruleze orice deficit bugetar își dorește fără să fie penalizată de Comisia Europeană. În plus, se va elibera de monitorizările impuse de organismele și consiliile CE.

FINANCIAR

Companiile care ofera servicii financiare și care au sediul în Marea Britanie, fie că este vorba despre bănci, fonduri sau case de clearing, ar putea să își piardă „pasaportul” european prin care rostogolesc bani la costuri scăzute în toate dintre cele 28 de națiuni ale blocului european. 

Acest sistem a contribuit la transformarea Londrei într-unul dintre cele mai importante centre financiare ale lumii. 

Mai multe banci americane și japoneze își au sediile europene în Londra și, mai mult ca sigur, vor lua în calcul foarte serios să se mute într-una din țările Uniunii Europene în eventualitatea punerii în practică a Brexitului. 

SCHIMBURILE COMERCIALE

Țările Uniunii Europene au un excedent comercial în bunuri cu Marea Britanie care valorează 100 de miliarde de euro din care 20 de miliarde de euro reprezintă valoarea serviciilor financiare exportate de britanici. 

Promotorii campaniei pro-Brexit au susținut că ar fi în interesul blocului european să negocieze o înțelegere de liber schimb comercial cu Marea Britanie dacă populația va decide să iasă din Uniunea Europeană. 

Pe de altă parte, este de așteptat ca UE să nu facă foarte multe concesii și să se concentreze, oricum, pe libera circulație a bunurilor și nu a serviciilor financiare. În Elveția, de exemplu, țară non-membră a UE, proporția din PIB a serviciilor financiare este mult mai mare decât cea a Marii Britanii, și tot nu are acces la serviciile financiare ale UE. 

CONCURENȚA

Companiile britanice care fac achiziții de la partenerii din UE vor avea, în continuare, nevoie de aprobarea organismelor care reglementează concurența atât din Marea Britanie cât și din Uniune. Asta înseamnă creșterea costurilor juridice și riscul ca cele două organisme să emită hotărâri diferite în aceeași speță. 

Marea Britanie va putea să ofere ajutor financiar gratuit companiilor sau sectoarelor industriale cu probleme fără a mai suferi repercusiuni din partea UE însă nu se va putea opune subvențiilor acordate de guvernele europene propriilor companii. 

ENERGIA

Ieșirea din UE va declanșa creșeterea costurilor invesițiilor în infrastructură și întârzierea noilor proiecte într-un moment în care Marea Britanie se confruntă cu un deficit de producție energetică. 

Investitorii din domeniu ar putea să ceară profituri mai mari în schimbul acceptării unor condiții mai vitrege. BP și Shell, cei doi giganți de pe piața gazului și a petrolului, au avetizat despre consecințele din acest domeniu al Brexitului. 

CLIMA

Marea Britanie se află pe locul 2 în UE într-un top al celor mai poluante țări. Fabricile de-aici sunt printre cei mai mari cumpărători de permise de carbon din sistemul de comercializare a cotelor de emisie al UE.

Deși cei mai mulți analiști cred că Marea Britanie va rămâne în schema de limitare a acestor permise, Marea Britanie ar putea să nu mai fie în măsură să implementeze reforme dure care să crească prețul la aceste certificate.

Brexitul va încurca planurile blocului european de a răspândi povara deciziilor de la Paris luate în privința schimbărilor climatice. 

AVIAȚIE

Brexitul va pune în discuție acordurile cu UE cu privire la spațiul aerian acolo unde liniile aeriene britanice au acces nelimitat. Rutele transatlantice UE - SUA vor fi afectate. 

POLITICA EXTERNĂ

Alături de Franța, Marea Britanie era unul dintre liderii în materie din Uniunea Europeană. Are o armată puternică și are o relație foarte strânsă cu SUA. Washington a confirmat că, în eventualitatea unui Brexit,nu va mai avea interes pentru o alianță cu o Londră mult mai puțin influentă. 

Marea Britanie nu va mai trebui să aibă o poziție comună cu UE în privința sancțiunilor impuse Rusiei însă va rămâne membru NATO. 

JUSTIȚIE ȘI AFACERI INTERNE

Marea Britanie beneficiază de multe excepții de la legislația europeană care reglementează justiția și afacerile interne, nefăcând parte din zona Schengen a blocului european. 

Nu este clar ce restricții va impune Marea Britanie imigranților. UE a anunțat că va răspunde în consecință.

În momentul de față, Marea Britanie recunoaște mandatele de arestare ale membrilor UE, participă la schimbul de informații al polițiilor statelor din UE și este membru al Europol. 

Implicarea sa viitoare, incluzând aici accesul la bazele de date ale UE, ar putea să se diminueze, asta însemnând o cooperare mai restrânsă în combaterea criminalității și a terorismului.

Mai multe