Noul coronavirus loveşte cu tot mai multă putere! Care sunt cele mai afecatate ţări şi ce măsuri iau autorităţile
Nu numai că nu se predă, dar pare că a început o nouă bătălie cu forţe sporite! În tot mai multe ţări, creşterea numărului de cazuri de COVID-19 a determinat autorităţile să ia din nou măsuri extrem de stricte. Există state care s-au întors la restricţiile din primăvară, în condiţiile în care transmiterea comunitară a virusului este tot mai intensă. Click! îţi arată care sunt cele mai afectate ţări.
Numărul de infecţii cu noul coronavirus înregistrate la nivel mondial de la izbucnirea pandemiei a ajuns la 34.168.420 de cazuri, potrivit datelor centralizate de worldometer. Numărul de decese a trecut de un milion, Statele Unite rămânând cea mai afectată ţară în ceea ce priveşte mortalitatea, cu 210.797 de decese, urmată de Brazilia, India, Mexic şi Regatul Unit.
Carantină la Madrid
Ţară puternic lovită de pandemie în primăvară, Spania este din nou în pericol. Rezidenţii Madridului nu vor mai putea ieşi din Capitală decât cu excepţia unor călătorii esenţiale sub noile restricţii anunţate de guvernul spaniol pentru a limita răspândirea coronavirusului. Alte nouă oraşe din zona metropolitană vor fi afectate.
”Sănătatea Madridului este sănătatea Spaniei. Madridul este special”, a spus ministrul Sănătăţii Salvador Illa în cadrul unei conferinţe de presă. Alte măsuri includ închiderea barurilor şi a restaurantelor la ora 23.00, precum şi închiderea parcurilor şi a locurilor de joacă.
Stare de urgenţă în Slovacia şi în Cehia
Guvernul slovac a aprobat decretarea stării de urgenţă începând de joi, pentru 45 de zile, ca urmare a creşterii numărului de noi infecţii cu Sars-CoV-2. Cu o zi înainte, au fost raportate 567 de noi îmbolnăviri, cele mai multe de la izbucnirea pandemiei. În Cehia, măsuri stricte vor fi introduse de la începutul săptămânii viitoare: se va declara stare de urgenţă începând de luni. Vor fi limitate evenimentele publice şi adunările, se vor închide şcolile gimnaziale şi vor fi convocaţi studenţii la medicină pentru a ajuta în spitale.
Urgenţă specială în Israel
Parlamentul israelian a aprobat o lege menită să limiteze formările de grupuri în timpul stării de izolare decretate din cauza pandemiei. Guvernul va fi de acum autorizat să declare „o stare de urgenţă specială determinată de pandemia de coronavirus” pentru o săptămână, în timpul căreia vor fi interzise drumurile de peste un kilometru distanţă de locuinţă, altele decât pentru scopuri esenţiale precum achiziţia de produse alimentare şi de medicamente sau pentru a primi îngrijiri medicale.
Canada ţine graniţele închise
Guvernul canadian a anunţat că prelungeşte până la sfârşitul lunii octombrie măsura închiderii frontierelor pentru cetăţenii străini, cu excepţia celor a căror prezenţă pe teritoriul său este considerată esenţială. Canada a raportat 158.425 de noi cazuri şi peste 9.300 de decese, un bilanţ îngrijorător.
Bilanţuri record în Europa
Mai multe ţări din Europa sunt lovite de al doilea val al pandemiei de COVID-19. Autorităţile sanitare din Franţa au raportat, de exemplu, 12.845 de noi cazuri COVID-19 în 24 de ore, bilanţul zilnic crescând din nou peste pragul de 10.000, după ce a fost sub acest prag două zile la rând, relatează Reuters. Marea Britanie a raportat 7.108 noi cazuri de COVID-19, înregistrând pentru a doua zi la rând peste 7.000 de noi infectări cu coronavirus, relatează Reuters. Autorităţile sanitare olandeze au anunţat 3.294 de noi infecţii, cele mai multe de la izbucnirea pandemiei în ţară. Belgia, una dintre ţările europene cele mai afectate, a depăşit pragul de 10.000 de morţi, potrivit cifrelor date publicităţii de Institutul pentru sănătate publică.