Olguța Berbec a văzut pe viu incendiul de la Notre-Dame: “Sărea cenușa pe noi, francezii plângeau pe stradă”

16 aprilie 2019 14:27   Internațional
Ultima actualizare:

Cântăreața de folclor Olguța Berbec și soțul ei, Remus Novac, au văzut cu ochii lor cum arde unul dintre cele mai importante simboluri ale Parisului, catedrala Notre-Dame. Cei doi soți se aflau într-o vacanță în capitala Franței și își programaseră să bifeze și celebrul obiectiv turistic, chiar în ziua fatidică de 15 aprilie. N-au mai apucat însă. Martor ocular la incendiul devastator, Olguța a povestit pentru Click! detalii tulburătoare.

Cântăreața de folclor Olguța Berbec (35 ani) și soțul ei, saxofonistul Remus Novac, se află într-o vacanță la Paris, iar luni, 15 aprilie, își programaseră să viziteze celebra catedrală Notre-Dame. Au ajuns în fața ei cu doar câteva minute înainte ca aceasta să fie cuprinsă de incendiul devastator. Interpreta a publicat pe Facebook o imagine în care apare alături de soțul ei, în fața celebrei catedrale, poza fiind realizată cu doar câteva minute înainte de incendiu! ”Printre ultimii turiști la Notre Dame de Paris. După câteva minute a început incendiul”, a scris Olguța Berbec pe Facebook, în dreptul fotografiei. Catedrala își închide accesul pentru public la ora 18.00 (ora locală), iar incendiul  a izbucnit la ora 18.50, așa că nici un turist nu s-a aflat în preajma edificiului atunci când acesta a fost curprins de flăcări.

Olguța Berbec, martor la incendiul de la Notre-Dame: “Am avut sentimentul unui priveghi”

Olguța și soțul ei, Remus, se aflau la Paris, pentru ca solista să-și serbeze ziua de naștere în Franța, într-un mod inedit. Ea a împlinit azi (16 aprilie), vârsta de 35 de ani. Ei sunt căsătoriți din anul 2016 și au împreună un copil superb, pe Cezara, care are 2 ani și 10 luni. ”Noi suntem aici pentru ziua mea. Ieri (15 aprilie) am zis să vedem catedrala, azi mergem la Disneyland. Încă povestim despre ce s-a întâmplat ieri. Suntem un grup mai mare. Fetița a adormit în cărucior și am zis să ne așteptăm grupul, să fim cu toții. Când ne-am decis să intrăm, să o vizităm, am văzut că deja evacuau în liniște cele circa 10 persoane care se aflau înăuntru, dar nu am luat în serios. Erau extrem de mulți turiști afară. Și am văzut când au început să vină poliția și pompierii. Focul se întețea incredibil de repede, în 10-15 minute ne acoperise cu cenușă. Erau 400 de echipaje de poliție, noi plângeam, pur și simplu. Am văzut cum plângeau și francezii în hohote, pe stradă. Am avut sentimentul unui priveghi. E foarte trist ce s-a întâmplat, chiar ciudat. Noi mai aveam puțin să intrăm și, după aceea, în câteva minute, catedrala Notre-Dame era în flăcări. După aceea ne-am îndepărtat, a trecut coloana oficială cu președintele…”, a povestit, pentru Click!, dirtect din Paris, cântăreața Olguța Berbec.

Olguța Berbec, martor la incendiul de la Notre-Dame: “Turnul a picat într-o clipă”

Interpreta de folclor mai spune că i s-a părut foarte straniu ceea ce s-a întâmplat, tragedia având loc în Săptămâna Mare a catolicilor. ”Am stat la o terasă jumătate de zi și, când am ajuns și noi, în sfârșit, în fața catedralei, dintr-o dată ne-am trezit că a luat foc. A picat turnul într-o clipă, în apropiere nu se mai putea respira. Am stat mult, am privit până la final, am vrut să mai mergem seara, târziu, dar m-a durut sufletul pentru tot ce s-a întâmplat și nu ne-am mai dus. A fost ciudat, așa o coincidență stranie… cu patru zile înainte de Paștele catolicilor”, a spus, cu tristețe în glas, Olguța Berbec.

Catedrala Notre Dame este vizitată anual de 13 milioane de persoane

Construcţia Catedralei Notre Dame din Paris a început în anul 1163, pe locul unui lăcaş de cult dedicat sfântului diacon Ştefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfinţit altarul, dar construcţia catedralei a durat din 1163 până în 1345. Construcţia clădirii cu cinci nave s-a terminat prin lucrările de pe faţada vestică, iar pe la mijlocul secolului al XIV-lea, prima capodoperă a stilului gotic timpuriu era gata. Cu toate că desenele iniţiale şi strana evocau încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară soluţii arhitecturale specifice stilului gotic. Notre-Dame este considerată cea mai întunecată catedrală dintre marile catedrale gotice, dar, pe bună dreptate, lumina care se filtrează prin rozetele colorate conferă sentimente mistice în penumbra severă. Catedrala Notre-Dame din Paris este vizitată de circa 13 milioane de persoane anual, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 30.000 de oameni.

Imagini cu incendiul de la Notre Dame, filmate de Olguţa Berbec

Citește și:

FOTO Cum arată interiorul catedralei Notre Dame din Paris după incendiul devastator

Soțul Salmei Hayek donează 100 de milioane de euro pentru Catedrala Notre Dame

Mai multe