Olimpiada împăcării: Kim Jong-Un l-a invitat pe omologul sud-corean la Phenian, după 11 ani

10 februarie 2018 14:14   Internațional
Ultima actualizare:

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un l-a invitat la Phenian pe preşedintele sud-coreean Moon Jae-In "în cel mai scurt timp posibil", pentru un summit inter-coreean, potrivit administraţiei prezidenţiale de la Seul, informează Mediafax.

Coreea de Nord pare să facă paşi spre îmbunătăţirea relaţiilor cu Coreea de Sud, după zeci de ani în care a existat o rivalitate între două regiuni. Kim Yo-Jong este singurul membru al regimului nord-coreean care a vizitat Coreea de Sud de la sfârşitul războiului din perioada iunie 1950 - iulie 1953, care s-a încheiat cu semnarea unui armistiţiu. După ce au decis să defileze sub acelaşi steag la Jocurile Olimpice şi să aibă un singur lot, încă o veste bună vine din partea celor două Corei.

Kim Jong-Un l-a invitat pe şeful de stat sud-coreean la Phenian. Invitaţia a fost înmânată de către sora lui Kim Jong-Un, Kim Yo-Jong, care s-a întâlnit sâmbătă cu şeful de stat sud-coreean, cu ocazia participării Coreei de Nord la Jocurile Olimpice de la iarnă de la PyeongChang, Coreea de Sud.

"În timp ce transmitea o scrisoare din partea lui Kim Jong-Un, care s-a declarat dispus să îmbunătăţească relaţiile dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord, emisarul special Kim Yo-Jong a prezentat oral invitaţia preşedintelui Kim Jong-Un pentru o vizită a lui Moon Jae-In în Coreea de Nord, la un moment convenabil pentru acesta, spunând că este dispus să-l întâlnească pe preşedintele Moon Jae-In în cel mai scurt timp posibil", potrivit unui comunicat a preşedinţiei sud-coreene, citat de Medifax.

De altfel, sora liderului de la Phenian a promovat asiduu idee reunificării Peninsulei Coreene de-a lungul timpului. La auzul invitaţiei, liderul Coreei de Sud nu şi-a putut ascunde uimirea şi a oferit un răspuns cât se poate de diplomat, în care şi-a exprimat poziţia.  "Să facem acest lucru posibil prin crearea condiţiilor necesare în viitor. Este absolut necesar ca Statele Unite şi Coreea de Nord să se angajeze în discuţii la o dată apropiată", au fost cuvintele liderului de la Seul. 

Mai multe