Opozantul rus Aleksei Navalnîi a ieşit din coma indusă şi reacţionează la stimuli verbali

7 septembrie 2020 17:22   Internațional
Ultima actualizare:

Vești bune din Germania! Principalul opozant rus al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, otrăvit în Rusia cu un agent neurotoxic de tip noviciok, a ieşit din coma indusă şi urmează să fie decuplat treptat de la aparatul de ventilaţie, a anunţat luni Spitalul Charité din Berlin, relatează AFP, citată de News.ro.

Aleksei Navalnîi a fost spitalizat la Berlin în data de 22 august, după ce a fost transferat dintr-un spital din Siberia, la presiunea comunității internaționale. Reprezentanții spitalului au anunțat că opozantul rus ”reacţionează atunci când i se vorbeşte”.

”Pacientul a fost scos din coma artificială şi este scos din ventilaţia mecanică. El răspunde la stimuli verbali”, a anunţat spitalul pe Twitter.

”Este încă prea devreme să evaluăm eventualele efecte pe termen lung ale otrăvirii sale grave”, adaugă reprezentanții Charité.

Citește și:

Cine este Aleksei Navalnîi, cel mai vehement critic al regimului de la Kremlin

Guvernul german a anunțat că Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok

Potrivit Guvernului german, Aleksei Navalnîi a fost ”fără echivoc” otrăvit în Rusia, cu un agent neorotoxic de tip noviciok, o substanţă concepută în perioada sovietică în scopuri militare. 

Rusia respinge aceste acuzații.

Opozantului rus, în vârstă de 44 de ani, i s-a făcut rău, la 20 august, la bordul unui avion cu care se întorcea din Siberia la Moscova, după ce a băut un ceai pe un aeroport.

Spitalizat iniţial la Omsk, în Siberia, el a fost transferat la 22 august în Germania, unde autorităţile au declarat că a fost otrăvit ”fără echivoc”.

Citește și:

Ce este noviciok, substanța cu care a fost otrăvit Aleksei Navalnîi. Pentru cine a mai fost folosită

Mai multe