Opoziţia a dat cu gaze lacrimogene în Parlament

15 decembrie 2015 19:46   Internațional
Ultima actualizare:

Circ mai ceva ca la „Cascadorii Râsului” în Parlamentul din Kosovo! Chiar înainte să anunţe Bugetul pe 2016, deputaţii kosovari au trecut la discutarea relaţiilor cu Serbia. Atunci a izbucnit haosul!

Parlamentarii Glauk Konjufca şi Time Kadrijaj, din Opoziţie, au venit cu bombe lacrimogene ascunse în buzunarele de la sacouri. Când preşedintele Parlamentului, Kadri Veseli, a anunţat următoarea temă de discuţie, le-au aprins. Toată Opoziţia şi-a pus măştile şi a confiscat, luni, prezidiul.

Tuşind şi cu lacrimi în ochi, reprezentanţii partidelor aflate la Putere au continuat dezbaterile într-o altă sală. “Da, am lansat gaze lacrimogene. Ne vom continua mişcarea pentru a opri abuzurile Guvernului“, a declarat Konjufca, deputat al mişcării Vetevendosje.

Deputaţii partidelor aflate la putere şi-au continuat apoi lucrările în absenţa opoziţiei în altă sală, unde au adoptat bugetul pe anul 2016. Opoziţia intenţionează să blocheze funcţionarea Parlamentului kosovar până la abandonarea acordului — încheiat în 2013, sub egida Uniunii Europene — vizând normalizarea relaţiilor între Serbia şi Kosovo, fost teritoriu sârb locuit de populaţie majoritar albaneză, care şi-a proclamat independenţa unilateral în 2008. 

Premierul ucrainean, săltat de la prezidiu

Vineri, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a fost luat pe sus de un membru al opoziţiei chiar în timpul discursului în care prezenta raportul anual al activităţii Guvernului. Deputatul Oleg Barna a venit la podium cu un buchet de trandafiri roşii şi apoi l-a luat pe sus pe premier, trăgându-l într-o parte. Imediat, colegii din coaliţia de guvernare au sărit în ajutorul lui Iaţeniuk şi atacatorul neutralizat. Încăierarea a fost domolită după intervenţia forţelor de ordine.

Mai multe