„Orașul de cinci minute”, conceptul care a stârnit o uriașă indignare, se extinde în Europa. Cum arată

14 decembrie 2024 13:39   Internațional
Ultima actualizare:

Nu se întâmplă des ca lumea urbanismului și a managementului traficului să fie cuprinsă de controverse, însă în ultimii ani conceptul inofensiv de „oraș de 15 minute” a stârnit indignare pe forumurile online, în rândul politicienilor cinici și pe străzile unor orașe britanice precum Oxford. Autorul conceptului, urbanistul Carlos Moreno, a primit chiar amenințări cu moartea. Toate acestea s-au bazat pe teoria conspirației false conform căreia orașele de 15 minute ar face parte dintr-un program mondial obscur de control al populației, scrie The Guardian. Danemarca vine însă cu un concept și mai ambițios. Orașul de cinci minute. 

Nordhavn: experimentul danez care redefinește viața urbană

În timp ce conceptul de „oraș de 15 minute” continuă să stârnească dezbateri aprinse, Danemarca a dus ideea mai departe cu Nordhavn, un cartier din Copenhaga unde tot ce ai nevoie în viața de zi cu zi este la o plimbare de cinci minute.

Pornind de la întrebări esențiale precum „Cum ar arăta un oraș în care se poate merge pe jos?” sau „Ce experiențe ar trebui să ofere străzile oamenilor?”, planificatorii urbani au creat un model sustenabil bazat pe accesibilitate și calitatea vieții.

Mașinile nu sunt binevenite aici,” a declarat Lars Riemann de la Ramboll, compania care a câștigat în 2008 concursul pentru proiectarea Nordhavn. În locul acestora, locuitorii folosesc o rețea bine conectată de transport public, piste pentru biciclete și trotuare largi.

Un fost port transformat în cartier ecologic

Nordhavn, o peninsulă industrială de 2 km² situată la nord-est de centrul orașului Copenhaga, a fost transformat într-un spațiu urban modern care combină locuințele cu locurile de muncă. Planurile pe termen lung prevăd o populație de 40.000 de locuitori și un număr egal de locuri de muncă.

„În jurul fiecărei stații de metrou, am desenat cercuri cu o rază de 400 de metri,” a explicat Rune Boserup, directorul de proiect al Cobe. „Aceste cercuri definesc distanța pe care o poți parcurge pe jos în cinci minute. În interiorul lor, am integrat zone rezidențiale, clădiri de birouri, școli, grădinițe, cafenele și magazine.”

Această abordare a dus la crearea unui mediu urban liniștit și lipsit de aglomerație. Deși Nordhavn are în prezent doar 6.000 de locuitori, conceptul atrage deja interes internațional ca model de urbanism durabil.

Nordhavn este și un exemplu de arhitectură ecologică. Clădirile sunt proiectate pentru a reduce consumul de energie, iar spațiile publice încurajează interacțiunea socială.

Succesul acestui experiment danez arată cum orașele pot deveni mai prietenoase cu locuitorii lor, eliminând dependența de mașini și promovând o calitate a vieții superioară.

Mai multe