«Pandemia va fi foarte lungă şi periculoasă», ne avertizează OMS
Ni s-a schimbat radical viaţa de la începutul acestui an, iar şansele să revenim la ceea ce numim „normalitate” sunt mici. Pandemia de Covid-19 se dovedeşte un duşman extrem de greu de învins, care a ucis până acum aproape 700.000 de oameni de pe toate continentele şi a îmbolnăvit alţi 18 milioane. Specialiştii trimit avertismente clare: va fi o pandemie lungă”.
Se spune că speranţa moare ultima, dar în cazul crizei mondiale provocate de virusul Sars-CoV-2 specialiştii nu sunt deloc optimişti.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), reunită sâmbătă, la Geneva, a avertizat că este probabil ca pandemia noului coronavirus să fie “foarte lungă”.
Comitetul de urgenţă al organizaţiei, care s-a întrunit începând de vineri pentru a patra oară pentru o nouă evaluare a pandemiei a ajuns la câteva concluzii îngrijorătoare.
“OMS continuă să estimeze că riscul reprezentat de COVID-19 este foarte mare”. Comitetul de urgenţă, format din 18 membri şi 12 consilieri, a subliniat importanţa unui răspuns la pandemie care trebuie să fie naţional, regional şi global”, se mai arată în comunicatul citat de hotnews.ro.Pandemia noului coronavirus a infectat până acum peste 18 milioane de persoane pe glob, înregistrându-se peste 680.000 de decese, conform cifrelor raportate de AFP din surse oficiale.
Comitetul de urgenţă a solicitat OMS să ofere tuturor ţărilor îndrumări pragmatice cu privire la modalitatea de gestionare a pandemiei “pentru a reduce riscul ca reacţiile la epidemie să slăbească, într-un context de presiuni socio-economice”.
Virusul are încă multe mistere
Totodată, comitetul recomandă OMS să accelereze cercetările asupra punctelor încă necunoscute ale virusului, în special originea animală şi posibilele sale mijloace de propagare prin animale.
Este solicitată, de asemenea, clarificarea unor puncte precum modul de transmitere, mutaţiile sale potenţiale, imunitatea şi corelările de protecţie. Specialiştii din întreaga lume sunt îngrijoraţi că, la mai bine de câteva luni de la depistarea primului caz, în Wuhan (China), există încă o serie de mistere care ne împiedică să facem paşi mai rapizi în controlul epidemiei. De exemplu, nimeni nu a răspuns încă foarte clar la întrebarea „virusul se transmite şi prin aer, sau doar prin contact direct cu secreţiile unei persoane infectate”? Cercetările sunt încă neconcludente, aşa că, pentru o mai bună protecţie, tot mai multe ţări în care situaţia pare să fi scăpat din nou de sub control au luat măsura obligativităţii purtărilor măştilor şi în anumite spaţii deschise.
De asemenea, rămâne încă nerezolvat misterul asimptomaticilor. Cât de mult transmit boala cei care au COVID-19, dar nu manifestă nici un simptom? Când sunt de fapt contagioşi? Cum ne putem feri de cineva dacă nu diferă cu nimic de o persoană perfect sănătoasă? Până când răspunsul la aceste întrebări va fi clar, distanţarea socială rămâne cea mai fermă recomandare.
În România, creştere constantă
Foarte multă lume şi-a pus speranţa într-un vaccin, dar soluţia imunizării nu este deocamdată nici sigură, nici rapidă, aşa că nu suntem feriţi de îmbolnăviri.
Mari companii de cercetare din întreaga lume sunt într-o adevărată cursă pentru găsirea unui vaccin, însă testarea pe subiecţi umani nu este o chestiune de zile, ci de luni, la care se adaugă şi termenele de producţie. Până când un vaccin anti COVID-19 se va găsi în farmacii, soluţia rămâne tot în mâna noastră: igienă, purtarea măştii, distanţare.
Lucruri pe care mulţi români par să le ignore, având în vedere trendul crescător al numărului de îmbolnăviri.
Am trecut de 1.000 de cazuri pe zi şi am „rămas” acolo de 12 zile, în condiţiile în care, la ieşirea din starea de urgenţă se înregistrau între 200-300 de cazuri zilnic.