Papa Francisc a spălat și sărutat picioarele refugiaților musulmani

25 martie 2016 11:48   Internațional
Ultima actualizare:

Papa Francisc continuă să lupte împotriva stereotipurilor care circulă în lume. În contextul recentelor atentate comise de teroriștii islamiști în Bruxelles, Suveranul Pontif a spălat picioarele mai multor imigranți de la adăpostul Castelnuovo di Porto, localizat în afara Romei, la slujba din Săptămâna Mare.

„Avem culturi și religii diferite, dar suntem frați și vrem să trăim în pace” a declarat Papa, potrivit time.com. Acesta a spălat și sărutat picioarele mai multor refugiați musulmani, creștini și hinduși, joi (24 martie), explicând că toți sunt copii ai aceluiași Dumnezeu. Ritualul este unul tradițional în Joia Mare a catolicilor.

Cât despre atentatele de la Bruxelles, Papa le-a numit „acte de război”, ale unor oameni însetați de sânge și constrânși de industria armelor. Gestul Suveranului Pontif a fost menit să demonstreze că musulmanii nu sunt vinovați pentru războiul dus de teroriștii Statului Islamic. Acesta consideră că atacurile militanților intenționează să distrugă frăția reprezentată de migranți.

Momentul a fost unul emoționant. Câțiva dintre solicitanții de azil au plâns, în timp ce Francis a îngenuncheat în fața lor, le-a vărsat apă sfințită peste picioare, le-a șters, iar apoi le-a sărutat. La ritual au participat patru femei și opt bărbați, dintre care o catolică italiană, trei imigrante eritreene care aparțin de biserica ortodoxă coptă, patru bărbați catolici din Niger, trei musulmani din Mali, Siria și Pakistan și un bărbat hindus din India.

Gestul Suveranului Pontif încalcă vechile reguli ale Vaticanului, conform cărora la ritual trebuie să participe numai bărbați catolici, reprezentându-i pe cei 12 apostoli ai lui Iisus. Prima oară când a ignorat această regulă a fost în anul 2013, când Papa a sărutat și spălat picioarele mai multor musulmani și femei la un centru de detenție juvenilă. În cele din urmă, el a adaptat regulile în luna ianuarie, permițând femeilor să participe.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, reverendul Federico Lombardi, a declarat că normele Vaticanului sunt îndreptate către liturghiile tradiționale din comunitățile catolice, și nu neapărat către slujbele papale, unde mesajul general este acela de frăție universală.

Mai multe