Parlamentul Cataloniei a votat independența față de Spania. Madridul a decis demiterea guvernului de la Barcelona

27 octombrie 2017 17:07   Internațional
Ultima actualizare:

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri, 27 octombrie, o rezoluție care declară că regiunea devine un "stat independent sub forma unei republici". Decizia a fost întâmpinată cu urale de zecile de mii de catalani aflați pe străzile Barcelonei.

UPDATE:  Guvernul spaniol a anunţat organizarea de alegeri anticipate în Catalonia în 21 decembrie, dupa ce premierul spaniol Mariano Rajoy a dizolvat Parlamentul regional, transmit BBC News şi Associated Press. Executivul de la Barcelona va fi demis, iar Carles Puigdemont va fi anchetat. Deciziile politice vor fi luate la Madrid. Rajoy a declarat că impunerea conducerii directe de la Madrid asupra regiunii catalane este esenţială pentru „revenirea la normalitate“ în Catalonia.

Între timp, pe străzile din Barcelona, peste 15.000 de oameni au manifestat pro-independenţă.

Parlamentul Cataloniei a adoptat rezoluția în absența majorității parlamentarilor din opoziție, conform AFP, citat de Hotnews. "Declarăm Catalonia drept stat independent sub formă de Republică", scrie în preambulul acestei rezoluții, prezentată de partidele separatiste, care au majoritatea absolută în parlamentul regional.

Rezoluția cere executivului catalan să negociere recunoașterea republicii în străinătate, în condițiile în care niciun stat nu și-a manifestat sprijinul pentru separatiști.

Imediat după adoptarea rezoluției a fost intonat imnul partizanilor independenței, iar zecile de mii de catalani aflați pe străzile din Barcelon au izbucnit în urale.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a făcut apel la calm după declarația de independență a parlamentului catalan, spunând că domnia legii va fi reinstaurată în Catalonia. În replică la decizia parlamentului catalan, senatul spaniol a votat ca Madridul să preia controlul direct al Cataloniei. Asta înseamnă că autonomia Cataloniei a fost suspendată. Președintele Consiliului European Donald Tusk a declarat, la scurt timp după adoptarea rezoluției de independență, că Spania rămâne singurul partener de discuție al Europei.

În condițiile ruperii complete de Spania, Catalonia iese automat și din Uniunea Europeană, și din spațiul Schengen, și din zona euro, motiv pentru care trebuie instituite granițe, un sistem de asigurări sociale și un fisc propriu. Toate aceste măsuri sunt pomenite în rezoluție.

În Catalonia trăiesc în acest moment în jur de 110.000 de români.

Mai multe