Planeta s-a dezlănţuit la început de 2020! După incendii, inundații și nămeți

20 ianuarie 2020 18:49   Internațional
Ultima actualizare:

Un lucru este sigur: planeta a luat-o razna la început de 2020. După incendiile de vegetaţie care au pârjolit peste 11 milioane de hectare, au ucis peste un miliard de animale şi au făcut aproape 30 de victime omeneşti, Australia se confruntă cu alte fenomene extreme. La fel şi restul lumii...

Rugăciunile australienilor au fost auzite şi, la finele săptămânii trecute, ploile au venit peste continent. Însă cantitatea mare de precipitaţii a dus la inundaţii, alunecări de teren şi peste 1.500 de gospodării au fost afectate şi sute de oameni au ajuns la spital. 

Grindina abătută asupra oraşelor Melbourne şi Canberra a produs pagube de peste 20 de milioane de dolari, bucăţile de gheaţă fiind de dimensiunea unei mingi de tenis.

Canadienii din Terranova trec printr-un coşmar alb după ce în 24 de ore nămeţii au crescut cu un metru şi mulţi oameni nu mai pot ieşi din casă. Ninsorile au început de miercuri şi până duminică nu s-au mai oprit. Furtuna de zăpadă e comparabilă cu cea din 1942 sau cu cea din aprilie 1999. Spaniolii de pe Costa Blanca sunt disperaţi! Ieri a fost emis un avertisment de cod roşu pentru vreme extremă fiind aşteptate căderi masive de precipitaţii, ninsori, iar vânturile depăşeau viteza de 85 km/h. Mai multe zboruri au fost anulate.

Încă de pe 2 ianuarie, în Jakarta, Indonezia, nu se mai putea circula cu maşina din cauza inundaţiilor. Recent, autorităţile au declarat că în mai multe regiuni ale ţării precum Jalan Sutomo, Cawang şi regiunea Semanggi mii de oameni au rămas izolaţi de lume din cauza alunecărilor de teren care au avariat drumurile. Şi ploile vor continua şi în următoarele săptămâni.

Vulcanul Taal, pericol planetar

Vulcanologii filipinezi le-au interzis celor 104.377 de sinistraţi obligaţi să îşi părăsească gospodăriile să revină pe insula Luzon. Şi asta pentru că nivelul de alertă rămâne ridicat. La 20 ianuarie, cercetătorii spuneau că vulcanul care fumegă aruncând în aer coloane de cenuşă care ajung până la 1.000 de metri înălţime poate erupe devastator în orice clipă. Cotele emisiilor de dioxid de sulf sunt alarmante şi concentraţia din aer poate ucide un om în doar câteva minute. În ziua de 12 ianuarie, când Taal a erupt, au avut loc 714 cutremure vulcanice. În ultimele 24 de ore numărul seismelor a ajuns la 673.

Mai multe