Poftiţi în cel mai friguros sătuc din lume

16 ianuarie 2018 16:32   Internațional
Ultima actualizare:

În localitatea Oymyakon din Siberia au fost înregistrate recent temperaturi de -62 de grade Celsius. Când ajungi aici, localnicii îţi spun să îţi laşi maşina pornită pentru că altiminteri o mai porneşti... la primăvară.

Oymyakon este cea mai rece aşezare umană permanentă din lume. Temperatura medie în luna ianuarie este aici -50 de grade C. Ochii locuitorilor dau să îngheţe îndată ce ies afară.

Este aşa de frig, încât termometrul din localitate instalat de turişti a indicat recent temeraturi care dau frisoane de minus 62 de grade C. Apoi a crăpat din cauza gerului prea mare. Staţia meteo de la “polul frigului” a înregistrat minus 59 grade C, dar localnicii spun că termometrele lor au înregistrat minus 67 de grade C, cu 1 grad C mai puţin decât cea mai joasă temperatură acceptată pentru o aşezare permanentă oriunde în lume. Recordul de temperatură, de minus 67,7 de grade C, a fost înregistrat în 1933.Temperaturi mai scăzute sunt înregistrate în Antarctica, dar acolo nu sunt aşezări umane permanente.  În satul siberian trăiesc 500 de oameni.

Mai multe