Povestea româncei găsite moartă în pat, cu buletinul în mână, în urma seismului din Italia
Veşti înfiorătoare vin din Italia. Numărul românilor ucişi de cutremurul de acum o săptămână a ajuns la 11. Şi s-ar putea să fie şi mai multe victime, deoarece încă 14 conaţionali sunt daţi dispăruţi.
Steluţa Novac, o vasluiancă de 47 de ani originară din comuna Zorleni, se numără printre victimele cutremurului devastator care a avut loc marţi noapte în Italia. Familia Steluţei a primit confirmarea oficială a decesului joi seara, când femeia a fost scoasă de sub dărâmăturile imobilului în care locuia. Rudele povestesc că femeia a fost găsită în pat, cu buletinul în mână, aşa că identificarea a fost doar o formalitate. Steluţa locuia de opt ani în Amatrice, unde îngrijea o rudă a patronului Hotelului Roma din localitate. Plecase din România pentru o viaţă mai bună. Nu era căsătorită şi nici nu avea copii, însă dorea să le ofere părinţilor o bătrâneţe lipsită de griji. În această vară, după patru ani, a revenit în vacanţă acasă, în România. S-a reîntors în Italia pe 2 iunie, cu o zi înainte de a împlini 47 de ani.
”Parcă a ştiut că se va întâmpla această nenorocire. A revenit acasă după patru ani. Era bucuroasă şi fericită. În timpul vacanţei a mers să îngrijească mormintele celor dragi din cimitir, iar acum ne pregătim de înmormântarea ei. Este cumplit”, a declarat pentru adevarul.ro, nepoata Steluţei Novac, Diana Nacu. Steluţa era foarte apropiată de rudele din ţară, care o şi vizitaseră în Amatrice. Le-a povestit de cutremurul din 2009, când oraşul Aquila, aflat în apropiere de Amatrice, a fost distrus acum trei ani de un seism de 6,3 pe scara Richter.
”Ne spunea că nici Amatrice nu este un oraş sigur, dar spera să fie ocolit de un asemenea dezastru”, a completat Diana, nepoata Steluţei. Părinţii Steluţei au aflat de la radio de decesul fiicei lor, înainte ca cineva să-i anunţe, transmite Mediafax. Diana Nacu mai povesteşte că familia plănuia să le spună bătrânilor despre tragedie, în prezenţa unui medic, însă n-a mai apucat. “Voiam, mai întâi, să chemăm un medic, să le dea ceva calmante şi, apoi, să le spunem. Dar au aflat de la radio, acum, şi sunt disperaţi, urlă efectiv, nu ştim ce să le facem. Au şi zis că dacă fata lor e moartă, mor şi ei, să le facem şi lor siciriu”, a declarat, printre lacrimi, Diana Nacu. Vasluianca era colegă de cameră cu o altă româncă moartă şi ea în cutremurul de marţi noapte, Maricica Iosub, în vârstă de 35 de ani, din comuna Avrămeni, judeţul Botoşani, dar şi cu alte două românce care au supravieţuit dezastrului. “Marţi seara, cu o zi înainte de cutremur, am vorbit cu ea la telefon şi ne-a zis că este bine şi că aştepta petrecerea din Amatrice, că urma o petrecere acolo. Telefonul ei a sunat încontinuu, după ce am aflat de cutremur. De fapt, telefonul ei sună şi acum”, a mai declarat Diana Nacu.
Dezastrul în cifre
- 1.820 de replici ale seismului de peste 3,8
- 5.000 de salvatori dislocaţi în zonă
- Pagube estimate la peste 100 de milioane de euro
- 290 de persoane decedate, din care 11 sunt români
- Peste 390 de persoane au fost rănite
- 1.800 de persoane, sinistrate
Slujbă comună pentru morţii din Amatrice
Jale, chipuri împietrite de durere. Au fost primele înmormântări ale unora dintre victimele cutremurului. Italia a marcat sâmbătă o zi de doliu naţional pentru cei care au pierit sub munţii de moloz. Preşedintele şi premierul ţării au participat la funeraliile organizate pentru o parte dintre cele 290 de victime. 200 provin din micuţul oraş Amatrice, unde au murit şi mulţi români. “Împreună vom reuşi să readucem viaţă în comunităţile noastre, pornind de la tradiţii şi din distrugerile morţii”, a declarat episcopul care a oficiat slujba şi care a adus şi o cruce veche, recuperată dintr-o biserică distrusă de cutremur. 35 de sicrie acoperite cu flori au fost depuse în sala de sport din orăşelul Ascoli Piceno. Sunt doar o parte dintre cei care au pierit sub dărâmături în Arqata del Tronto. Un sicriu mic şi alb ascunde trupul Giuliei Rinaldo, 9 ani, care şi-a protejat sora de 5 ani cu propriul trup. Cea din urmă a putut fi salvată de sub dărâmături, însă pentru Giulia nu s-a mai putut face nimic. “La revedere, micuţo. Ne pare rău că am ajuns prea târziu”, a scris unul dintre salvatori pe sicriul ei. Numărul oficial provizoriu al persoanelor decedate în urma cutremurului care a afectat centrul Italiei, miercuri la ora 3,36 dimineaţa, a crescut la 290, potrivit unui nou bilanţ publicat sâmbătă de Protecţia Civilă italiană. Din Amatrice au fost recuperate 230 de corpuri, 11 din Accumoli şi 49 din Arquato.
Flash news
La 5 zile de la cutremurul din 24 august, de la ora 3.36, bilanţul victimelor a ajuns la peste 290 de morţi (229 în Amatrice; 11 în Accumoli şi 50 în Arquata del Tronto).
În Arquata del Tronto sunt daţi dispăruţi peste 10 români şi salvatorii sunt extrem de rezervaţi la gândul că i-ar mai putea găsi în viaţă, şansele de supravieţuire sunt sub 99%.
Papa Francisc a promis că va veni zilele următoare în zonele sinistrate pentru a se ruga la căpătâiul răniţilor şi pentru sufletele celor duşi.
Avertisment sumbru din partea seismologilor: cutremurul de 6,2 de miercuri a activat microplăci tectonice din zona Munţilor Apenini şi replcile de peste 3.8 vor continua.
Poliţia, pompierii şi ambulanţierii fac cu schimbul pentru a păzi casele dărâmate de hoţii care dau târcoale pentru a le jefui.
Ieri, în Amatrice erau 13 echipe operative ale pompierilor, 6 ambulanţe şi opt escavatoare de dimensiuni diferite. Nimeni nu intenţionează să întrerupă operaţiunile de salvare.
115 clădiri s-au făcut una cu pământul din cauza undei seismice şi a materialelor de construcţie folosite la consolidarea din 2012, care erau de o calitate inferioară.
După cutremurul de 6,2 din 24 august, au avut loc 1820 de replici, printre care: 115 au fost de 3,0 şi respectiv 4,0; 11 au fost de 4,0 şi 5,0 şi unul puternic de 5,4.
Alte şapte localităţi învecinate afectate de cutremur. Clădirile au nevoie de consolidări în Valle Castellana, Morrice, Fornisco, Valleinquina, Pietralta, Pascellata şi Ceraso.
Seismul şi replicile care au urmat au fost resimţite pe o suprafaţă de 104 kilometri, la fel ca în cazul cutremurului din 2009, din L’Aquila, care a avut o undă de şoc de 6,3.