Premierul Italiei a demisionat. Un nou guvern va fi constituit după Paşte

25 martie 2018 9:49   Internațional
Ultima actualizare:

Premierul Italiei, Paolo Gentiloni, şi-a prezentat sâmbătă, 24 martie, demisia, dar va continua să conducă Executivul până când un nou guvern va fi format, realatează Mediafax.

Camera Deputaţilor şi Senatul italian şi-au desemnat sâmbătă preşedinţii, în ciuda faptului că nu s-a decis o majoritate evidentă în niciuna dintre camere. "Coaliţia de centru-dreapta trebuie să primească sarcina formării viitorului guvern al Italiei", a declarat Silvio Berlusconi, liderul formaţiunii Forza Italia, după rezultatul neconcludent al scrutinului parlamentar. În plus, el a anunţat că îl va susţine pe Matteo Salvini, preşedintelui partidului de extremă-dreapta Liga Nordului, în încercarea acestuia de a forma un guvern, relatează Mediafax. 

În timpul campaniei electorale din Italia, cele patru partide din coaliţia de centru-drepata au ajuns la înţelegerea  ca liderul formaţiunii care obţine cele mai multe voturi să fie şi nominalizarea alianţei pentru funcţia de premier. Formaţiunea condusă de Berlusconi a obţinut aproximativ 14% din voturi, în timp ce partidul condus de Matteo Salvini a acumulat un procentaj de 17%. Partidul care a obţinut cele mai multe voturi a fost  partidul populist antisistem Mişcarea Cinci Stele (M5S), cu 32%. 

Potrivit presei italiene, procesul de constituire a unei noi majorităţi va fi amânat până în data de 3 aprilie, după vacanţa de Paşte. 

Mai multe