Premiu de 80 milioane $ pe capul lui Donald Trump
Asasinarea generalului iranian Qasem Soleimani (62 de ani), vineri, în apropierea aeroportului din Bagdad, Irak, a aruncat planeta într-un haos de nedescris. Iranul ameninţă Casa Albă cu o ripostă fără precedent, Irakul somează trupele americane să părăsească teritoriul ţării, NATO a convocat ieri o conferinţă de urgenţă, Marea Britanie a trimis în regiune un submarin nuclear.
Orientul Mijlociu este în pragul exploziei. La 3 ianuarie, o dronă americană l-a ucis pe generalul Forţelor Quds, Qasem Soleimani (62 de ani) şi pe conducătorul trupelor paramilitare irakiene Abu Mahdi al-Muhadins. Preşedintele Donald Trump justifică gestul făcut fără aprobarea Congresului ca fiind unul ”necesar pentru a preîntâmpina un război”.
Aliatul strategic al Iranului, Rusia condamnă crima, acuzând SUA de încălcarea suveranităţii şi independenţei Irakului.
Liderul spiritual iranian ayatolatul Ali Khamenei şi preşedintele Hassan Rouhani condamnă uciderea eroului naţional şi ameninţă cu o ripostă disproporţionată. Sâmbătă, 4 ianuarie, mai multe rachete tip Katiuşa cad în apropierea ambasadei SUA din Irak.
Duminică, 5 ianuarie, trupul neînsufleţit al generalului ajunge în Iran şi autorităţile anunţă că pun un premiu de 80 de milioane de dolari pe capul preşedintelui american. În aceeaşi zi, Iranul anunţă că nu va mai respecta acordul nuclear din 2015 şi va reîncepe procedurile de îmbogăţire a uraniului şi producerea de armament nuclear.
Premierul britanic Boris Johnson îşi scurtează vacanţa şi îl asigură pe Trump de susţinere, trimiţând în zona de conflict un submarin nuclear.
Liderii europeni încep demersurile pentru aplanarea unui conflict care tinde să implice Irakul, Libanul, Siria şi să afecteze întreaga planetă.
Tot duminică, a fost arborat steagul roşu pe moscheea Jamkaram pentru prima oară în istorie, ceea ce simbolizează un război violent şi nemilos, iar înlocuitorul lui Soleimani, generalul Esmail Ghaani, a anunţat că va ataca SUA pentru a răzbuna moartea eroului din războiul irakiano-iranian dintre 1980 şi 1988. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat pentru ieri o reuniune de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic, ca urmare a tensiunilor din Orientul Mijlociu.
Acest pas a fost făcut la scurt timp după ce liderul Hezbollah a anunţat că militarii americani au devenit ţinte vii, după asasinarea lui Soleimani. El a precizat că nu vor fi atacaţi cetăţenii americani sau reprezentanţii mediului de afaceri, ci doar militarii.
”Războiul sfânt va fi dus inclusiv pe teritoriul american şi are ca scop răzbunarea sângelui pur al lui Soleimani”, a declarat în timpul funeraliilor Ali Khamenei.
În replică, Donald Trump care a petrecut Revelionul în Mar-a-Lago, Florida, a anunţat că va lovi 52 de ţinte (n.r. reprezentând cei 52 de ostatici americani reţinuţi de Iran în 1979), printre care şi aşezăminte culturale protejate de Unesco.
Liderul de la Casa Albă a ameninţat inclusiv Irakul cu măsuri economice usturătoare după ce alianţa anti Stat Islamic a încetat să mai existe din ziua de 3 ianuarie.
Trebuie amintit că România nu are trupe pe teritoriul Irakului. SUA au anunţat că vor suplimenta efectivele militare din zonele strategice din regiune.
Această dronă l-a ucis pe generalul iranian
Drona MQ-9 Reaper a fost supranumită ucigaşa de terorişti având capacitatea de a ataca ţinte la sol cu nu mai puţin de 14 rachete ghidate de tip Ninja sau AGM-114 Hellfire.
MQ-9 este versiunea mărită a modelului MQ-1 Predator şi este controlată prin satelit. Modelul a fost lansat la 1 mai 2007 şi pus în vânzare abia în 2013. Un astfel de aparat costă 17 milioane $, are o autonomie în zbor de 1.850 km şi poate atinge viteze de 482 km/h.
Motorul cu care este dotată aeronava este Honeywell TPE331, iar costul programului de dezvoltare a dronei a costat industria americană de armament 12 miliarde $.