Prețul petrolului s-a prăbușit sub 0 dolari pe baril. Americanii plătesc să le iei petrolul din curte! Ce se întâmplă în România
Prețul petrolului a scăzut la un record istoric. Pe fondul crizei coronavirusului consumul de benzină a scăzut atât de mult încât marii prodcători texani îl dau gratis sau chiar îți dau și bani numai să nu oprească extacția.
Prăbușirea spectaculoasă a piețelor petroliere este istorică și nu dă semne de revenire, întrucât criza coronavirusului a redus consumul și producătorii rămân fără locuri de depozitare pentru cantitățile în exces. Ce se întâmplă: prețurile petrolului din SUA au scăzut până la -37,63 dolari barilul. Acesta este cel mai scăzut nivel din 1983, de când au început tranzacțiile la bursa de la New York, informează CNN Business.
Arabia Saudită, Rusia și alți producători au încercat să susțină prețurile cu o înțelegere săptămâna trecută pentru a reduce producția cu 9,7 milioane de barili pe zi în mai și iunie, cea mai profundă reducere negociată vreodată. Dar acest lucru nu e așteptat să ”înmoaie” evaporarea cererii de energie.Investitorii sunt deosebit de îngrijorați de atingerea capacității de stocare în Cushing, Oklahoma, principalul depozit american al SUA.Agenția de consulanță Rystad Energy prognozează că stocurile comerciale brute din SUA vor atinge valori maxime la sfârșitul lunii aprilie și vor continua să crească în mai.
Ce se întâmplă cu prețurile carburanților în România
În România, prețurile la energie electrică, energie termică, gaze, apă și carburanți au fost plafonate de îndată ce a intrat în vigoare ordonanța militară 4 la sfârșitul lunii martie. Astfel, prețurile nu vor mai putea crește peste nivelul de la publicarea ordonanței, ci vor putea doar să scadă, a precizat ministrul Vela. Acum, în contextul internațional, e momentul ca și în România să scadă substanțial prețul carburanților. În prezent, un litru de benzină stadard se vinde cu prețuri între 4,42 lei ș 4,59 lei.
Dar iată că ministrul Economiei Virgil Popescu atrage atenția: ”Faptul că preţul petrolului scade nu e neapărat un lucru bun, iar faptul că scade preţul la pompă te ajută pe moment dar nu este un semnal vis-a-vis de revenirea economiei globale şi naţionale”.
„Am văzut şi eu ce s-a întâmplat pe piaţa americană, că indicele WTI a ajuns chiar la un -35 de dolari, ceea ce e fabulos. Părerea mea este că petroliştii americani decât să închidă sonde preferă să piardă foarte mult la vânzarea petrolului pentru că o închidere de sonde şi o redeschidere probabil ar avea costuri mult mai mari. Pe piaţa europeană, preţul este relativ stabil la 25 de dolari”, a declarat ministrul pentru Digi24.
”Putem să spunem că avem, ca să zicem aşa, un oarecare noroc în momentul de faţă că rafinăria de la Petromidia este într-o revizie tehnică de o lună şi jumătate şi se consumă din producţia internă foarte mult petrol. Deci nu am oprit sondele ca să avem această problemă cum au americanii. De asemenea, acum se poate vedea şi de ce acea ordonanţă pe care am adoptat-o acum o săptămână cu privire la posibilitatea vânzării pe piaţă a carburanţilor fără adaosul acela de biocarburant ne poate ajuta în acest moment, pentru că era foarte complicat să aducem din import biocarburantul cu care se aditivează benzina şi trebuia să rămână în depozite, acum putem debloca aceste depozite”, a adăugat Virgil Popescu.