Prințul Harry și Meghan Markle, la expoziția dedicată centenarului Nelson Mandela

18 iulie 2018 18:01   Internațional
Ultima actualizare:

Prințul Harry și Meghan Markle au inaugurat expoziția dedicată centenarului Nelson Mandela marți, 17 iulie, la Londra. Cei doi au respectat protocolul regal și nu s-a ținut de mână, însă și-au aruncat tot timpul priviri drăgăstoase.

Prințul Harry și Meghan Markle și-au petrecut dimineața de marți învățând despre moștenirea lăsată de Nelson Mandela. Liderul sud-african, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace, care a murit în 2013, la vârsta de 95 de ani, este celebrat la Londra printr-o expoziție care marchează împlinirea a 100 de ani de la nașterea sa.

La inaugurarea expoziției dedicate centenarului Nelson Mandela, Meghan a purtat o rochie-trench fără mâneci, de la brandul canadian NONIE. Harry și Meghan au fost întâmpinați de Zamaswazi Dlamini-Mandela, nepoata lui Nelson Mandela.

Prințul Harry și Meghan Markle au urmărit întreaga istorie a primul președinte sud-african de culoare, de la anii tinereții, în care a luptat pentru pace, trecând prin perioada în care a fost încarcerat și încheind cu rolul jucat de acest lider charismatic în mișcarea anti-apartheid, regimul violent și opresiv din Africa de Sud.

Expoziția este organizată de Apartheid Museum din Africa de Sud, Anti-Apartheid Movement Archives din marea Britanie și Southbank Centre.

Cine a fost Nelson Mandela - biografie

Rolihlahla Mandela pe numele real, Nelson Mandela s-a născut pe 18 iulie 1918, la Mvezo, Provincia Oos-Kaap, Africa de Sud. Mai târziu a devenit cunoscut pe numele său tribal, Madiba. Străbunicul lui pe linie paternă, Ngubengcuka, era conducătorul poporului Thembu în teritoriile Transkeian din provincia Eastern Cape a Africii de Sud.

A început educaţia la Clarkebury Boarding Institute din Engcobo, o instituţie organizată după modelul vestic, cea mai mare şcoală pentru negri din Thembuland. A fost primul din familia sa care a mers la şcoală. În prima zi în care a frecventat cursurile, învăţătoarea sa i-a dat numele Nelson, fiindcă tradiţia acelor vremuri spunea că fiecare elev trebuie să poarte un nume englezesc.

Mandela a urmat apoi cursurile Universităţii Fort Hare şi ale Universităţii din Witwatersrand, unde a studiat dreptul. Au fost anii în care caracterul său rebel avea să iasă la iveală: a fost exmatriculat de la Universitatea Fort Hare din cauza un conflict cu privire la alegerea reprezentanţilor studenţilor, iar înainte de exmatriculare, a fugit din familie, la vârsta de 22 de ani, pentru a scăpa de o căsătorie aranjată.

După absolvire, a trăit la Johannesburg, unde a practicat avocatura şi s-a implicat în politica anti-colonialistă, îl cunoaşte pe Walter Sisulu – cel care avea să devină un activist de seamă al politicii anti-apartheid şi care avea să-i devină mentor şi prieten apropiat -, iar ulterior, cu sprijinul acestuia, devine membru al Congresului Naţional African şi unul dintre întemeietorii African National Congress Youth League, organizaţia de tineret a partidului.

Mandela a fost arestat de mai multe ori pentru incitare la revoltă, iar prima dată a fost judecat între 1956 şi 1961 pentru trădare, însă nu a fost condamnat.

Deşi adept al iniţiativelor paşnice, Mandela devine cofondator al Umkhonto we Sizwe, facţiunea armată a Congresului Naţional African, care este responsabilă pentru un număr de atacuri cu bombă împotriva guvernului.

Mandela a dus această luptă şi dincolo de graniţele ţării sale, în 1962 participând la Conferința Pan-africană pentru Promovarea Drepturilor Omului, unde a fost primit cu deosebită simpatie, inclusiv de către reprezentanții ONU. Doar că, la întoarcerea în țară, a fost arestat sub acuzația de părăsire ilegală a țării și îndemn la revoltă. La 12 iunie 1964, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, la vârsta de 45 de ani. „Deţinutul 46664” s-a aflat timp de 27 de ani în închisoare, 18 ani fiind încarcerat în închisoarea Robben Island, la 12 kilometri de Cape Town, acolo unde revoluţionarul avântat s-a transformat într-un înţelept dornic de reconciliere şi într-un viitor om de stat cumpătat.

În anul 1991, la prima Conferință a Congresului Național African organizată pe teritoriul Africii de Sud, Nelson Mandela a fost ales președinte.

În 1993, Mandela a primit Premiul Nobel pentru pace, împreună cu Frederik Willem de Klerk, care la acea vreme era, încă, preşedintele Africii de Sud. În motivaţia acordării acestei disticţii se arăta că a fost acordată “pentru efortul lor de a încheia în mod paşnic regimul apartheid şi pentru curajul de a pune Africa de Sud pe temelii democratice”.

Mai multe