Procurorul care a cerut urmărirea penală a liderilor catalani a murit în mod subit

19 noiembrie 2017 11:06   Internațional
Ultima actualizare:

Procurorul general al Spaniei, José Manuel Maza, a murit pe neașteptate sămbătă, 18 noiembrie, la Buenos Aires, în Argentina. El a fost inițiatorul procedurii de urmărire penală și al mandatului european de arestare a liderilor catalani, inclusiv a lui Carles Puigdemont.

Anunțul a fost făcut de Parchetul General spaniol, care a informat că Maza suferea de diabet. El a decedat într-un spital din capitala Argentinei, unde fusese internat cu o zi înainte de moară din cauza „unei infecții”, a declarat un purtător de cuvânt al Parchetului General, conform Știri pe surse.

Procurorul general avea 66 de ani și plecase în Argentina de marți, 14 noiembrie, pentru a participa la o reuniune a procurorilor ibero-americani. Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, și-a exprimat, într-un mesaj publicat pe Twitter, „recunoștința și mulțumirea pentru pentru o viață de muncă în serviciul statului” și a transmis „cele mai profunde condoleanțe” familiei, prietenilor și colegilor lui José Maza.

El era procuror general de un an și a fost inițiatorul inculpării pentru rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri publice a membrilor guvernului regional din Catalonia, după ce au organizat un referendum pentru independență, considerat ilegal. Autoritățile de la Madrid au dizolvat atunci guvernul regional și i-au pus în detenție provizorie pe opt dintre așa-numiții lideri catalani instigatori. Cinci dintre ei, printre care și Puigdemont, au fugit în Buxelles, unde așteaptă o decizie din partea justiției belgiene, în urma întocmirii unui mandat european de arestare.

Mai multe