Proteste de amploare în Ucraina. Mii de oameni cer demisia preşedintelui Poroşenko

5 februarie 2018 7:01   Internațional
Ultima actualizare:

Situaţia politică este una tensionată ăn Ucraina. Mii de protestatari au ieşit în stradă duminică, la Kiev, cerând îndepărtarea de la putere a preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko. Manifestaţia a fost condusă de fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili,

Un protest mai mare decât cel care a avut loc duminică, 4 februarie este anunţat pe 18 februarie, atunci când cetăţenii Ucrainei sunt chemaţi la un "Marş pentru viitor". Cel care s-a autoproclamat lider al protestelor, Saakaşvili, este în prezent apatrid, după ce i-a fost ridicată şi cetăţenia ucraineană, în iunie 2017. Poroşenko l-a propulsat în 2015 în funcţia de guvernator al regiunii Odessa din Ucraina. După un an şi jumătate, Saakaşvili a demisionat, acuzându-l pe liderul de la Kiev de corupţie, informează Agerpres.

În ţara sa natala, Georgia, fostul preşedinte a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru abuz de serviciu în timpul celor două mandate ale sale, din perioada 2004-2013.  În Ucraina, el este acuzat de sprijin pentru organizarea unui puci împotriva lui Poroşenko. Motivul pentru care i s-a ridicat cetăţenia ucraineană este reprezentat de faptul că legile georgiene nu permit ca un cetăţean să posede dublă cetăţenie. 

Mai multe