Raport final: ce s-a întâmplat în avionul prăbuşit de pilotul nebun
Un medic a recomandat ca Andreas Lubitz, copilotul avionului Germanwings care s-a prăbuşit în martie 2015 în sudul Alpilor francezi, să fie tratat într-un spital de psihiatrie cu două săptămâni înainte de catastrofa aviatică, potrivit unui raport final realizat de experţii aviaţiei civile din Franţa.
Potrivit Biroul de Anchetă şi Analiză pentru Securitatea aviaţiei civile (BEA) din Franţa, un doctor a recomandat ca Andreas Lubitz să primească tratament într-un spital de psihiatrie, cu două săptămâni înainte ca acesta să prăbuşească avionul Germanwings în Alpii francezi, scrie Le Figaro, citat de Mediafax.
BEA a prezentat într-un raport informaţii potrivit cărora Andreas Lubitz a început să prezinte simptomele unei depresii psihotice în decembrie 2014, şi că a consultat mai mulţi medici în lunile care au urmat. Niciunul dintre aceştia nu a alertat autorităţile aeronautice sau angajatorul pilotului.
Raportul, făcut public în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc în apropiere de Paris, confirmă faptul că prăbuşirea avionului a fost rezultatul unui act voluntar al copilotului german, Andreas Lubitz, care suferea de probleme psihice.
Experţii aviaţiei civile franceze au recomantat o intensificare a controlului medical la care sunt supuşi piloţii, în raportul final al anchetei privind prăbuşirea avionului Germanwings în sudul Alpilor francezi, în martie 2015, accident soldat cu moartea a 150 de persoane.
Cum s-a produs tragedia
La 24 martie 2015, Lubitz l-a încuiat pe comandatul zborului Germanwings de la Barcelona la Dusseldorf în afara cabinei. Zece minute mai târziu, avionul Airbus A320 a lovit un versant muntos. Toţi cei 144 de pasageri şi şase membri ai echipajului au murit. Printre victime s-au numărat 72 de germani, dintre care 16 elevi de liceu, şi 50 de spanioli. Căpitanul Patrick Sondenheime a folosit un levier şi un container cu oxygen pentru a încerca să spargă uşa cabinei. Mai multe lovituri puternice au fost înregistrate de cutiile negre. De asemenea, Sondenheime a sunat de mai multe ori în cabină, pe interfon, dar Lubitz nu i-a răspuns.