Recep Erdogan a câștigat un nou mandat de președinte al Turciei
Duminică, 24 iunie, a avut loc un dublu scrutin în Turcia: unul parlamentar și unul prezidențial, prin care au intrat în vigoare modificări ale Constituţiei ce transformă ţara dintr-o republică parlamentară într-un regim prezidenţial.
UPDATE: Recep Tayyip Erdogan a anunţat că a câştigat alegerile prezidenţiale din Turcia, obţinând peste 50 la sută din totalul voturilor exprimate. El a spus că Turcia a dat întregii lumi o lecţie de democraţie, printr-o participare la vot de aproape 90%.
Principalul său rival, Muharrem Ince, candidatul principalului partid de opoziţie, a fost votat de 30,76 din turcii care şi-au exprimat opţiunile.
UPDATE: După numărarea a 95% din voturi, Recep Erdogan a adunat 52,8% din voturi.
UPDATE: Recep Tayyip Erdogan (AKP) a obţinut 53,7% din voturi după numărarea a peste 86% din voturi, transmite spiegel.de, citând Anadolu. Principalul său rival - Muharrem Ince (CHP) - a obţinut până acum 30,2% din voturi, anunță adevarul.ro.UPDATE: Rezultatele parţiale după numărarea a 73,49% din voturile în cadrul alegerilor prezidenţiale: Recep Tayyip Erdogan: 54,82% Muharrem Ince: 29,57% Meral Aksener: 7,48% Temel Karamollaoglu: 0,91% Dogu Perincek: 0,2% Selahattin Demirtas: 7,02%
UPDATE: Erdogan a primit 59% din voturi, în timp ce rivalul său principal, Muharrem Ince, 27%, conform rezultatelor parțiale.
Scrutinul are loc cu 16 luni înainte de data inițială la care a fost planificat din cauza regimului de stare de urgență. La vot sunt așteptați peste 59 de milioane de cetățeni turci. Cele aproximativ 181.000 de secţii de votare din ţară se deschid la ora 5.00 GMT (8.00, ora României) şi se închid la ora 14.00 GMT (17.00, ora României).
Expatriaţii turci au votat deja, în 60 de ţări din lume, până marţi, însă ei pot să-şi exprime opţiunea şi duminică, în punctele de trecere ale frontierei, până la închiderea urnelor, informează Digi24.
Șase candidați se înfruntă pentru a obține mandatul prezidențial, însă lupta strânsă se va da între Erdogan și principalul său contracandidat, Muharrem Ince. Pentru a deveni preşedinte duminică, un candidat trebuie să obţină 50% din voturile exprimate. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, turul doi va avea loc pe 8 iulie între primii doi clasaţi.
Favorit în cursa prezidențiala este Erdogan, fost primar al Istanbulului, care în anul 2014 a fost ales pentru prima dată președinte. Cel care emite pretenții la conducerea Turciei este și Muharrem Ince, de profesie profesor de fizică și fost ministru de Interne.
Ce modificări s-au produs în Constituție?
Amendamentele aduse Constituţiei printr-un referendum care a avut loc anul trecut intră în vigoare o dată cu aceste alegeri, astfel Turcia se va transforma din republică parlamentară într-un regim prezidențial.
În urma desfiinţării postului de prim-ministru, preşedintele preia puterea executivă şi formează Guvernul, numeşte miniştrii, vicepreşedinţii şi funcţionarii de rang înalt, emite decrete, pregăteşte bugetul şi decide politica în domeniul securităţii. În noul sistem, Parlamentul propune legi, poate aproba sau respinge bugetul propus de preşedinte şi poate propune noi alegeri simultane. Unii sceptici sunt de părere că acest regim va conduce la ”domnia unui singur om” dacă Erdogan şi partidul său vor câștiga atât alegerile prezidențiale, cât și cele parlamentare.