Referendum Elveția. A fost respinsă propunerea care ar fi limitat libera circulaţie cu UE

27 septembrie 2020 9:40   Internațional
Ultima actualizare:

UPDATE Elveţienii au respins, în referendumul desfăşurat duminică, o propunere a extremei drepte de încetare a liberei circulaţii a lucrătorilor între Elveţia şi ţările membre ale Uniunii Europene.Potrivit proiecţiilor postului de radio şi televiziune naţional elveţian, 63% dintre alegători s-au opus acestei idei. Elvețienii se întâlnesc la vot duminică, 27 septembrie, pentru a vota într-un referendum ce vizează intrarea cetățenilor UE în țară pentru a munci și trăi în țara lor.

În pofida faptului că nu este un stat membru UE, Elveţia este legată de Uniune printr-o serie de acorduri bilaterale strânse.

Inițiativa Partidului Uniunea Democratică de Centru se bucură doar de 35% opinii favorabile, arată un sondaj recent difuzat de Radioteleviziunea naţională RTS, anunță news.ro.

În cazul unei victorii a UDC, relaţiile Bernei cu Bruxellesul - cel mai mare partener comerical al ţării - s-ar putea tensiona foarte puternic.

UDC, care a obţinut deja victorii-surpriză în lungul său ”război” împotriva influenţei europene, avertizează că această bogată ţară alpină se confruntă cu o ”imigraţie necontrolată şi excesivă” şi că ”locurile de muncă elveţiene sunt ameninţate”.

Iniţiativa, care este supusă la vot în cadrul sistemului democraţiei directe din Elveţia, prevede ca acestă ţară să-şi revizuiască Constituţia, pentru a se asigura că poate gestiona politica migraţiei în mod autonom.

”Trebuie să ne recuperăm partea de suveranitate care constă în a controla imigraţia”, declară pentru AFP Vincent Schaller, un membru UDC în Parlamentul muncipal al Genevei.

”UDC vrea să existe o imigraţie care să fie aleasă”, subliniază el la un stand, instalat în apropierea unei pieţe din oraş, pentru a discuta cu publicul despre referendum.

El era flancat de unul dintre cele mai provocatoare afişe ale partidului cu privire la referendum, în care apare un posterior îmbrăcat în blugi, cu o centură cu stele galbene ca cele de pe steagul UE, aşezat pe o hartă a Elveţiei, şi sloganul ”Ceea ce e prea mult e prea mult!”.

”Noi suntem în favoarea unei imigraţii de calitate, nu a unei imigraţii de cantitate”, declară Elvira Voskresenskaia, o membră UDC.

Mai multe