Referendum în Turcia: Erdogan a câștigat dreptul de modificare a Constituției

16 aprilie 2017 10:07   Internațional
Ultima actualizare:

Aproximativ 55 de milioane de alegători turci au fost chemaţi duminică la urne pentru a se pronunţa prin referendum asupra propunerii de modificare a Constituţiei ce ar transforma ţara din regim parlamentar în regim prezidenţial, relatează Hurriyet. Majoritatea secţiilor de vot s-au deschis la ora locală şi a României 7.00 şi se vor închide la ora 17.00.

UPDATE: Recep Erdogan a câștigat referendumul. Potrivit Digi 24, rezultatul alegerilor a fost foarte strâns, 51,3% faţă de 48,7% în favoarea amplei reforme constituţionale, în condiţiile unei prezenţe la vot de aproape 87%.  În România, 55,4% dintre turcii care au votat s-au declarat împotriva modificării Constituţiei.

UPDATE: Au fost numărate până în acest moment 70% din voturi. Din primele rezultate, turcii au votat în favoarea modificării Constituției. Prezența la vot a fost în proporție de 86% și doar zece procente despart până acum cele două opinii. După ce vor fi counicate și rezultatele finale, deznodământul referendumului urmează să fie imediat aplicat, întrucât este obligatoriu. Erdogan ar putea sta la putere până în 2029 deoarece intenționează să mărească mandatul de președinte de la patru la cinci ani și are derptul la două consecutive. În plus, va elimina funcția de premier și va putea dizolva Parlamentul.

Potrivit estimărilor, referendumul va atrage 1,2 milioane de alegători tineri, care vor vota pentru prima dată, iar rata de participare se aşteaptă să fie de aproximativ 90%.

Procesul electoral pentru turcii care locuiesc în străinătate s-a încheiat pe 9 aprilie. Aproximativ 1.326.070 de buletine de vot au fost depuse în 903 urne transparente, la 120 de misiuni din 57 de ţări. Unele au fost securizate şi trimise la Ankara, unde vor fi numărate după încheierea votului în Turcia.

Peste 30% dintre cei 6.351 de alegători turci înregistraţi în România s-au prezentat la urne pentru referendumul de modificare a Constituţiei, a anunţat Ambasada Turciei la Bucureşti pentru News.ro.

Pentru alegătorii din străinătate care nu au reuşit să voteze, 120 de urne, la 31 de puncte vamale, vor fi deschise până duminică, la ora locală şi a României 17.00

Secţiile de vot vor fi supravegheate video.

Ce decid turcii prin referendum

Turcii vor vota, practic, 18 amendamente constituţionale ce vizează, în primul rând, prerogativele puterii executive şi legislative. Acestea includ, printre altele, abolirea funcţiei de premier. Astfel, preşedintele va numi cabinetul şi va avea un număr de vicepreşedinţi. Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură. Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică. În prezent, preşedintele trebuie să se retragă din partid după alegeri. În plus, şeful statului va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.Referendumul ar putea aduce cea mai importantă schimbare politică de la declararea Republicii Turce, în 1923.

Mai multe