Regatul Unit nu va ieși din UE? Portița de scăpare din dezastrul Brexit
Britanicii au votat ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în cadrul Brexitului, referendum organizat joi (24 iunie). O majoritate de 51.9% dintre alegători și-au dorit ca Regatul Unit să nu mai facă parte din UE.
Rezultatul referendumului a stârnit controverse politice, însă se pare că ar exista o „portiță de scăpare”. Un jurnalist al publicației Financial Times, David Allen Green, a explicat pe larg problema cu câteva zile înainte de Brexit.
Referendumul nu ar avea un fundament legal
Green susține că nu există nicio reglementare pentru ca Regatul Unit să iasă din Uniunea Europeană, indiferent de rezultatul referendumului. „Ce urmează după referendumul de săptămâna viitoare (articolul a fost scris la 14 iunie, n.r.) privitor la părăsirea Uniunii Europene de către Regatul Unit? Din perspectivă legală, consecința imediată este simplă: nimic nu se va întâmpla”, scria jurnalistul, la 14 iunie.
„Legislația relevantă nu a prevăzut ca rezultatul referendumului să aibă niciun fel de consecință legală. Referendumul este mai degrabă consultativ decât obligatoriu. Referndumul din 2011 privind reforma electorală a exercitat o obligație asupra guvernului, de a legifera în eventualitatea unui votului majoritar «da» (votul a fost «nu» așa că asta nu a contat). Dar nicio astfel de prevedere nu a fost inclusă în legislația referendumului privind UE”, a mai scris Green.
Ce ar urma să se întâmple de fapt
Astfel, jurnalistul explică faptul că rezultatul Brexitului are mai degrabă o valoare politică decât una legală, astfel încât guvernul britanic ar putea să ignore votul. „Ceea ce ar urma să se întâmple în eventualitatea votului de a părăsi uniunea este o problemă care ține, așadar, de politică, nu de legislație. Totul se va rezuma la ceea ce este folositor și practicabil din punct de vedere politic. Guvernul Regatului Unit ar putea căuta să ignore un astfel de vot; pentru a explica acest lucru și a-l caracteriza, în alte cuvinte, nu are niciun fel de credibilitate sau efect legal (participarea scăzută la vot ar putea fi o scuză)”, a mai scris el.
Pentru a putea ieși din UE, guvernul ar trebui să invoce Articolul 50 al Tratatului de la Lisbona. Potrivit Business Insider, dacă prim-ministrul David Cameron invocă Articolul 50, guvernul va avea la dispoziție doi ani pentru a negocia cu Uniunea Europeană termenii retragerii, perioada putând fi extinsă printr-un acord comun între uniune și membrul care dorește să plece.
Concluziile lui David Allen Green
- Rezultatul referendumului privind ieșirea din Uniunea Europeană, în sine, nu are impact legal; a fost un referendum consultativ, nu obligatoriu;
- Toate legile britanice, inclusiv cele care se trag din Uniunea Europeană, rămân neschimbate astăzi, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic;
- Ceea ce este semnificativ din punct de vedere legal nu este rezultatul votului, ci orice inovacre a Articolului 50; în prezent, pare că niciun politican britanic nu se grăbește să facă acest demers;
- Odată invocat Articolul 50, Regatul Unit va avea la dispoziție o perioadă de doi ani înainte să părăsească Uniunea Europeană, cu excepția situației în care statele membre UE decid în unanimitate să se întâmple altfel;
- Este posibil ca Articolul 50 să nu fie invocat niciodată, de exemplu, dacă apare un al doilea referendum; Green susține că există o tradiție conform căreia toate referendumurile legate de UE sunt repetate în statele membre până când se ajunge la un răspuns „corect”.