Regele mort - plâns şi iubit, prinţul în maiou - nedorit

14 octombrie 2016 19:42   Internațional
Ultima actualizare:

Jale mare la Bangkok! Milioane de thailandezi plâng după ce, joi, 13 octombrie, s-a anunţat moartea regelui lor, Bhumibol Adulyadej. El a fost cel mai longeviv şi cel mai bogat monarh din lume.

Încoronat la 5 mai 1950 sub numele de Rama al IX-lea, Bhumibol a fost regent de la 9 iunie 1946. Dacă sunt incluşi şi cei 4 ani de guvernare provizorie, el a domnit 70 de ani, 4 luni şi 4 zile şi s-a stins din viaţă la 88 de ani, la spitalul Siriraj din Bangkok. Pentru mulţi dintre cei 67 de milioane de supuşi, regele cu o avere de 35 de miliarde de euro avea un statut aproape divin.

A intervenit în momentele când ţara s-a aflat în crize, a dovedit curaj şi afecţiune pentru popor. De aceea, a fost anunţat un an de doliu naţional în memoria lui. În schimb, fiul său, prinţul Maha Vajiralongkorn (63 de ani), care îi va urma la tron sub numele Rama al X-lea, nu e dorit de populaţie, potrivit “The Guardian”. În iulie, ziarul “Bild” a prezentat poze cu el, plin de tatuaje, îmbrăcat în maiou, blugi lăsaţi pe fund şi sandale.

În mod misterios, prinţul moştenitor, care a fost implicat în trecut în scandaluri, a anunţat că amână să fie încoronat. El a urmat Academia Militară în Australia, dar mare parte a timpului şi-a petrecut-o în Germania, unde se ducea pilotându-şi singur avionul. Ahtiat după lux, Maha Vajiralongkorn se dădea în vânt după cumpărături şi petreceri.

Chiar şi pentru câinele lui „Foo Foo“ a dat o petrecere de pomină, potrivit “Bild”. Divorţat de trei ori, el este tatăl a 7 copii. În 2007, presa internaţională a relatat despre o filmare în care Maha apărea la o petrecere alături de a treia soţie, Srirasmi. Ea era aproape dezbrăcată şi amândoi dansau împreună cu căţelul. „Foo Foo“ a murit în 2015 şi, în memoria lui, au avut loc patru zile de ritualuri budiste.

Prinţul a divorţat de Srirasmi în 2014 după ce câteva rude ale ei ar fi abuzat de statut şi de bani şi au fost arestate. În prezent, el ar avea o iubită, Suthida, de 32 de ani, căreia i-a cumpărat o vilă de 10 milioane de euro în Germania, potrivit “Bild”.

Mai multe