Regina Elisabeta n-a știut niciodată asta! Ce i-au cusut în rochia de la încoronare

22 iulie 2016 14:37   Internațional
Ultima actualizare:

O avea Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii 90 de ani, dar garderoba ei poate rivaliza cu dressingul celor mai stilate femei din lume. Aproape 80 de ținute ale reginei și 62 din faimoasele ei pălării pot fi admirate zilele acestea la Londra, în cadrul unei expoziții organizate la Palatul Buckingham.

Majestatea Sa alege ținute în culori strălucitoare pentru a putea fi ușor reperată de către supușii ei, iar uneori le folosește ca pe niște instrumente diplomatice. Cine ar fi bănuit că Regina Elisabeta se îmbracă în culorile steagului țării pe care o vizitează, ba chiar, în unele cazuri, își brodează stema pe propriile haine?

Expoziția deschisă la Palatul Buckingam, ”Garderoba Reginei. 90 de ani de stil”, aduce în fața publicului aproape 80 din ținutele ei celebre și nu mai puțin de 62 de pălării. Iată câteva din rochiile care u făcut istorie.

Rochia pe un umăr

Realizată din satin duchesse, dantelă, diamante și mărgele, această rochie cu crinolină, galben pal și turcoaz – semnată de Sir Norman Hartnell, creatorul preferat al reginei la vremea respectivă – ilustrează perfect stilul Majestății Sale în anii 1950.

A fost purtată în timpul unei vizite în Olanda, în 1958, are un corset pe un umăr, pe celălalt fiind prelungită o panglică din satin aplicată în diagonală. Rochia este împodobită cu dantelă lucrată în motive florale și cu pietre prețioase.

Ținuta de învestitură

Acest ansamblu reflectă fidel moda anilor 1960. Un mantou cu croiala tip prințesă, galben-primulă, împodobit cu perle, mărgele tubulare la manșete, guler și poale.

Însă punctul de atracție al acestei ținute este pălăria asortată, realizată de o creatoare foarte la modă în epocă, Simone Mirman. Regina s-a inspirat din epoca medievală, lucru care s-a potrivit perfect cu decorul Castelului Caernarvon, unde Elisabeta a II-a l-a învestit pe fiul său, prințul Charles, Prinț de Wales, în iulie 1969.

Partea din spate a pălăriei este ca o bonetă, o piesă menită să acopere părul, coborând spre gât. ”Ideea era că regina urma să fie văzută mai ales din spate în timpul ceremoniei de învestire, drept urmare era foarte important ca pălăria să arate bine atât din față, cât și din spate”, a explicat Caroline de Guitaut, curatorul expoziției de la Palatul Buckingham.

Rochia din portretul oficial

Cu crinolină, talia bine marcată și decolteu în formă de inimă, această rochie reprezintă una din atracțiile expoziției. A fost realizată de Sir Norman Hartnell și a fost purtată de regină în 1956, pentru portretele oficiale realizate de Baron Studios.

Este realizată din satin duchesse de culoarea stridiilor și lamé auriu și împodobită cu diamante, perle, paiete și mărgele în tonuri de auriu și argintiu.

Rochia de la o întâlnire istorică

Regina a purat această rochie turcoaz în 1965, când a vizitat Germania. A fost prima oară când un oficial britanic vizita Germania după Al doilea Război Mondial.

Este realizată din organza din mătase, paiete, fir argintiu, mărgele și perle. Broderia din partea de sus a fost inspirată de ornamentele rococo din interiorul palatelor din Brühl. Regina a fost atât de încântată de această rochie, încât a purtat-o din nou pentru portretul oficial realizat de Cecil Beaton în White Drawing Room din Palatul Buckingham, în 1968.

Rochia de mireasă

Când a fost angajat să facă rochia de mireasă a Prințesei Elisabeta în 1947, Sir Norman Hartnell și-a propus să realizeze ”cea mai frumoasă rochie care ieșise vreodată din mâinile lui”. Impresionanta creație este din mătase ivorie și este împodobită cu cristale și 10.000 perle de cultură.

Mătasea folosită a fost adusă din China, nu din Japonia sau Italia - țări inamice la vremea respectivă, iar vălul de 4,5 metri, țesut în Braintree, Essex, a fost inspirat de faimoasa pictură Primăvara, a lui Botticelli, simbolizând renașterea și creșterea de după Al Doilea Război Mondial.

Pantofii de mireasă sunt minusculi. Chiar dacă s-a vorbit niciodată oficial despre asta, se pare că Regina ar purta mărimea 35.

Rochia de la ceremonia de încoronare

Rochia creată de Normal Hartnell în 1953, pentru ceremonia de încoronare, este considerată un tur de forță al designului britanic.

A fost nevoie de opt luni pentru crearea și realizarea acestei rochii din satin duchesse, care încorporează emblemele naționale și ale Commonwealth-ului țesute în fir de aur și argint.

Rochia este împodobită cu perle de cultură, paiete și cristale. A fost nevoie ca materialul să fie dublat pentru a nu se deteriora sub greutatea broderiei. Fără știrea reginei, Hartnell a prins un trifoi cu patru foi în partea stângă a rochiei, ca să-i poarte noroc.

Stilul de jubileu

Una din secțiunile expoziției prezintă stilul reginei pe decenii. Această rochie verde din mătase este tipică pentru anii 1970.

Regina a purtat-o de mai multe ori în timpul turneului dedicat Jubileului de argint, în 1977, împreună cu o pălărie din mătase asortată, creată de Simone Mirman.

Lejeră, cu o fundă la gât și cu imprimeu floral, rochia este specifică deceniului cu pricina.

Rochia olimpică

Una dintre cele mai cunoscute ținute ale reginei este, fără îndoială, rochia purtată de Elisabeta a II-a la ceremonia de deschidere a Jocurilor olimpice de la Londra, din 2012.

Creată de Angela Kerr și realizată din mătase de culoarea piersicii, rochia este împodobită cu dantelă, paiete și mărgele. Pentru cap, regina a ales un accesoriu cu pene.

”Ideea a fost să fie aleasă o culoare care nu reprezintă nimic pentru niciuna din țările participante la Jocurile Olimpice și un design suficient de puternic, încât să nu se piardă imaginea cu Regina care pare că aterizează dintr-un avion la ceremonie”, a explicat curatorul expoziției.

Expoziția de la Palatul Buckingham este deschisă până la 2 octombrie 2016. Pentru detalii legate de bilete, puteți vizita royalcollection.org.uk.

Mai multe