Regina Elisabeta vrea ca prinţul Charles să îi succeadă la conducerea Commonwealth-ului
Regina Elisabeta a II-la a Marii Britanii şi-a arătat joi, 19 aprilie, susţinerea în favoarea preluării de către fiul şi moştenitorul său, Charles, a conducerii Commonwealth-ului. Anunţul ei a fost făcut ca răspuns oferit celor cărora doresc ca funcţia să fie asigurată prin rotaţie între statele membre.
Regina Elisabeta a II-a a subliniat faptul că îţi doreşte extrem de mult ca fiul său să continuă munca pe care tatăl acesteia a început-o în anul 1949. "Este dorinţa mea sinceră ca Commonwealth-ul să continue să ofere stabilitate şi continuitate pentru generaţiile viitoare şi să decidă ca, la un moment dat, Prinţul de Wales să ducă mai departe munca importantă începută de tatăl meu în 1949", a declarat suverana, la deschiderea oficială a întâlnirii şefilor de guverne din Commonwealth, potrivit nationalpost.com.
Regina Elisabeta a II-a ocupă funcţia de de şef al Commonwealth-ului din acelaşi an în care a fost încoronată, 1952. În acea perioadă ea era considerată conducătoarea a şapte din cele opt state membre. Funcţia nu este una ereditară şi nu va fi transmisă prinţului Charles după moartea reginei, iar viitorul preşedinte va fi ales de către şefii de guvern din Commonwealth.
Există o dezbatere aprinsă prinvind numele celui care va ocupa această funcţie după ce regina Elisabeta a II-a va trece în nefiinţă sau va renunţa la ea. Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, de opoziţie, a susţinut că şefia Commonwealth-ului ar trebui să revină prin rotaţie statelor membre, în timp ce prim ministrul Theresa May a afirmat fără reţinere că va face lobby în favoarea prinţului Charles atunci când va fi cazul. căci doreşte să aducă un omagiu dedicării şi constanţei de care regina a dat mereu dovadă. Prinţul Charles a spus la rândul său câteva cuvinte şi a arugmentat succint, în stilul caracteristic, de ce el este omul potrivit pentru această funcţie atât de dorită de cei mai importanţi oameni politici din regiune. "Din punctul meu de vedere, Commonwealth-ul a fost un element fundamental al vieţii mele de când mă ştiu", a declarat prinţul Charles, lapidar.
Comunitatea Naţiunilor, numit în mod uzual şi the Commonwealth şi cunoscut iniţial sub numele de the British Commonwealth, este o organizaţie interguvernamentală a 53 de state membre independente. Exceptând Rwanda şi Mozambic, toate aceste ţări au făcut parte iniţial din Imperiul Britanic.
Nici un guvern al Commonwealthului (britanic sau din altă ţară) nu exercită putere unul asupra altuia, aşa cum se întâmplă într-o uniune politică. Mai degrabă, relaţiile dintre guvernele Comunităţii sunt unele caracteristice unei organizaţii internaţionale prin care, ţările cu diferite condiţii sociale, politice şi economice sunt tratate ca fiind egale în statut şi cooperează într-un cadru al valorilor şi obiectivelor comune