Reţeta matematică pentru un hamburger de nota 10
Olé! În principiu, fiecare îşi face sendvişul după cum îi place, însă echipa de specialişti coordonată de doctorul Stu Farrimond a ridicat burgerul la nivel de ştiinţă matematică. Iată formula secretă a burgerului perfect: 4x = 13,5s + 6.0r + 8.8b + 21.0k.
După ce aţi tăiat în două chifla proaspătă, cu susan, trebuie să vă pregătiţi atent ingredientele. Atenţie: pentru a simţi gustul cărnii, topping-urile nu trebuie să depăşească 60% din gramajul acesteia. Deşi cel mai popular sendviş e cel din carne tocată de porc, specialiştii recomandă vita. Numai în Marea Britanie, în 2014 s-au mâncat 1,35 miliarde de burgeri. Iată reţeta secretă care îi face atât de gustoşi: 4x = 13.5s + 6.0r + 8.8b + 21.0k.
În această ecuaţie, “4x” înseamnă carne tocată de vită gătită câte 4 ½ minute pe fiecare parte, la temperaturi de 150-180 de grade Celsius, “13,5s” înseamnă 13,5 grame de salată verde creaţă, “6.0r” înseamnă 2 rondele de roşie de 1 cm grosime, care totalizează 12 grame. Carnea se pune la baza sendvişului, iar toppingurile deasupra. Primul ingredient care se aşază pe burgerul fierbinte este o felie subţire de 2 mm de brânză, marcată în ecuaţie cu “8.8b” deasupra acesteia se presară 14 grame de ceapă prăjită, uşor caramelizată.
Pentru a face o priză mai bună cu hamburgerul, între cele două straturi se adaugă 5,5 grame de ketchup sau alt sos la alegere. Nu se recomandă cantităţi egale de maioneză şi ketchup! Ideal este ca maioneza să fie într-o cantitate de maximum 2 grame.
5 secrete magice
1. Prăjiţi carnea tocată de vită la grătar, nicidecum în ulei, la temperaturi de 150-180 de grade Celsius.
2. Întoarceţi doar o dată carnea. În felul acesta nu îşi pierde gustul şi zeama.
3. Prima faţă a burgerului trebuie gătită 4 ½ minute, cea de a doua timp de 4 minute.
4. Grosimea ideală e de minimum 2 cm. Carnea trebuie găurită 0,3 cm în mijloc să se pătrundă.
5. Nu puneţi piper decât pe cea de a doua parte a burgerului! Un burger are în medie 800 – 1.000 de calorii.