Rusia a cerut României să renunțe la sistemul antirachetă

13 octombrie 2015 8:22   Internațional
Ultima actualizare:

Rusia a avertizat că elementele antirachetă care urmează să fie instalate la Deveselu (Olt) reprezintă încălcări ale Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF) și a cerut României și Statelor Unite ale Americii să conștientizeze "responsabilitatea" montării acestor sisteme şi să renunţe la plan "cât nu este prea târziu".

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a spus, duminică (11 octombrie)că până la sfârşitul anului scutul antirachetă va fi operaţionalizat, pentru ca România să se încadreze în ansamblul măsurilor de protecţie NATO.

Decizia de instalare a sistemelor de tip MK-41 riscă să devină o provocare gravă la adresa securităţii internaţionale", a declarat Mihail Ulianov, director al Departamentului pentru neproliferare şi controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, scrie Mediafax.

Oficialul rus a adăugat că România și SUA “trebuie să înțeleagă amploarea reală a responsabilității acestui sistem și să își dea seama că pot renunța la acest plan cât nu e prea târziu”.

Moscova a acuzat în repetate rânduri că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România ar reprezenta încălcări ale prevederilor Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF). În martie, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, afirma că sistemele MK-41 sunt utilizate pentru rachete cu rază medie şi lungă de acţiune, adică sunt sisteme interzise clar prin Tratatul forţelor nucleare intermediare.

INF, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Ca reacţie la acuzaţiile Rusiei, Preşedinţia SUA a declarat în mai multe rânduri că sistemul american de apărare antirachetă ce va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF).

Mai multe