Sânge, sudoare și lacrimi: sute de musulmani pakistanezi s-au mutilat într-o ceremonie religioasă

12 octombrie 2016 10:13   Internațional
Ultima actualizare:

Sute de musulmani șiiți din Pakistan s-au autoflagelat cu săbii tocite și lanțuri în timpul unei ceremonii religioase prin care au comemorat moartea sângeroasă a lui Imam Hussein, nepotul lui Mohamed, liderul spiritual al Islamismului.

Sute de bărbați s-au adunat pe domeniul public din orașul pakistanez Karachi în cadrul festivalului Ashura, unde au comemorat moartea nepotului Profetului, informează The Sun.

Musulmanii șiiți consideră că ritualul barbar și sângeros are rolul de a simți în profunzime suferințele prin care a trecut Imam Hussein înainte de a fi ucis în secolul al VII-lea în timpul Bătăliei de la Karbala, pe teritoriul Irakului. Înainte de a fi decapitat, Imam a fost supus la mai multe cazne barbare, iar musulmanii șiiți apelează la flagelare pentru a comemora suferința nepotului Profetului. Acest obicei putea fi întâlnit și la creștini în Evul Mediu, când credincioșii, pentru a li se ierta păcatele, se autoflagelau, în memoria patimilor la care a fost supus Iisus Hristos.

Moartea lui Imam Hussein a dus din secolul al VII-lea la divizarea religioasă dintre musulmani, apărând cele două ramuri principale - șiiții și suniții. Pakistanul nu este singura țară unde se practică acest ritual sângeros – el poate fi întâlnit și în Irak și Afganistan, state în care populația majoritară este șiită.

Mai multe