Sarkozy a fost reținut. Este acuzat că a primit bani ilegal în 2007 de la Muammar Gaddafi

20 martie 2018 8:18   Internațional
Ultima actualizare:

Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a fost reținut marți, pentru 48 de ore, sub acuzația că ar fi primit 5 milioane de euro de la dictatorul libian Muammar Gaddafi în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2007.

Prins între conferințele din Dubai pe tema educației în care a lăudat stilul dictatorial de conducere din Orient și interviurile din presa de la Paris, Nicolas Sarkozy a fost nevoit să răspundă în această dimineață la altfel de întrebări. Fostul președinte al Franței a fost dus la audieri și, ulterior, plasat în arestul poliției judiciare de la Nanterre, notează Le Figaro

În anul 2013, procuratura franceză a deschis o investigație pe tema finanțării campaniei electorale a lui Nicolas Sarkozy pentru alegerile prezidențiale din 2007. Ancheta a început după ce, în anul 2012, un site de știri libian a publicat un document secret care demonstra modul în care banii lui Gaddafi s-au scurs spre susținerea campaniei lui Sarkozy. Fostul președinte al Franței a susținut întotdeauna că acuzațiile nu sunt decât un act de răzbunare din partea familiei fostului dictator libian. 

În realitate, Ziad Takieddine, intermediarul lui Gaddafi, ar fi transportat 5 milioane de euro în mai multe tranșe începând cu finalul lui 2006 și  începutul lui 2007. Banii au fost înmânați lui Claude Gueant și lui Nicolas Sarkozy, personal. Choukri Ghanem, fostul ministru al Petrolului din Libia, decedat în anul 2012 în condiții misterioase, ar fi confirmat în fața procuratorii franceze existența plăților făcute lui Sarkozy.  

Recent, oficialii din cadrul Biroului Central pentru Combatarea Corupției și a Criminalității Financiare au înaintat un raport procurorilor în care detaliază, bazându-se pe mai multe mărturii, cum au circulat banii în conturile staff-ului de campanie a lui Sarkozy. Claude Gueant, mâna dreaptă din campanie a fostului președinte francez, și-ar fi cumpărat mai multe locuințe din Paris cu banii libieni. 

Cum i-a pus capăt Sarkozy dictaturii lui Gaddafi

La începutul anului 2011, în Libia a izbucnit o revoluţie, libienii fiind animaţi de protestele din Egipt şi Tunisia din 2011, pentru a-l da jos pe dictatorul Muammar al-Gaddafi, combatanţii fiind protestatarii şi forţele loiale ale dictatorului. După începerea revoluţiei, ONU a condamnat acţiunile represive ale guvernului de la Tripoli, iar unele dintre statele NATO au efectuat bombardamente şi misiuni de sprijinire ale Consiliului de Tranziţie.

La 19 martie 2011 a fost aprobată rezoluţia 1973 a Consiliului de Securitate al ONU, cu zece voturi pentru şi cinci abţineri, fiind prevăzută o zonă de excludere aeriană asupra Libiei. China şi Rusia s-au abţinut de la vot, dar nu şi-au folosit dreptul de veto pentru blocarea rezoluţiei.

După încheierea summit-ului de la Paris, aproximativ 20 de aeronave militare franceze au fost implicate în operaţiunea declanşata de armata franceză în Libia, De asemenea, nave americane au lansat primele rachete asupra Libiei, iar un submarin britanic a lansat mai multe rachete Tomahawk spre artileria antiaeriană a Libiei. Rusia şi China şi-au exprimat regretul faţă de bombardamentele coaliţiei internaţionale din Libia. La final, războiul a adus victoria revoluţionarilor libieni, susţinuţi de NATO. Ostilităţile sunt încă în desfăşurare.

Mai multe