Scrisoarea emoționantă trimisă de Regina Elisabeta la 6 zile după moartea Prințesei Diana

12 august 2017 13:12   Internațional
Ultima actualizare:

Scrisoarea trimisă de Regina Elisabeta către una dintre confidentele sale, la doar câteva zile după moartea Prințesei Diana, este de-a dreptul emoționantă. Exprimă cel mai bine momentele triste care au marcat Casa Regală după accidentul de mașină în care Lady Di și-a pierdut viața.

Mesajul transmis în direct de Regina Marii Britanii la moartea Prințesei Diana a fost unul dintre momentele definitorii ale domniei sale. Îmbrăcată în negru, aflată la Palatul Buckingham, Elisabeta a ținut să se adreseze națiunii cu o seară înainte de funeraliile Dianei. Vorbea din suflet, trecuse peste faptul că era un monarh. Vorbea din inima unei bunici. 

„Nimeni care a cunoscut-o pe Diana nu o va uita. A fost o persoană excepțională și binecuvântată. Atât în vremurile bune, cât și în cele proaste, nu și-a pierdut niciodată puterea de a râde și de a zâmbi, sau de a-i inspira pe ceilalți cu căldura și bunătatea sa. Am admirat-o și respectat-o pentru energia și, în special, pentru devotamentul cu care și-a crescut copiii. Săptămâna aceasta, la Balmoral, cu toții ne-am străduit să-i ajutăm pe Harry și pe William să treacă peste pierderea tragică din cauza căreia suferim cu toții.”

Ultima propoziție rostită de Regină a fost o ripostă la adresa criticilor care i-au acuzat pe monarhi că au stat ascunși la una din reședințele lor din Scoția, ignorând sutele de mii de oameni care transformaseră Palatele Kensington și Buckingham, din Londra, într-un pelerinaj. 

Acum, a ieșit la iveală o scrisoare trimisă de Regina Elisabeta către una dintre cele mai apropiate confidente. Este vorba despre Lady Abel Smith, una dintre doamnele de onoare ale Reginei. A fost scrisă la șase zile după funeraliile Dianei și, pentru prima dată, transmite frământările care au măcinat familia regală în acele momente. 

„A fost extraordinar de trist. Este o mare pierdere pentru țară. Reacția publicului însă și slujba de la Westminster Abbey i-au unit pe toți. William și Harry au fost atât de curajoși și sunt mândră de ei.” Fascinant, Regina a mai adăugat scrisorii câteva cuvinte scrise de mână. „Scrisoarea ta a fost printre primele pe care le-am deschis. Sunt tulburată, am trecut cu toții printr-o experiență nefastă”.

Momentele când scrisorile private ale Reginei sunt date publicității au fost extrem de rare. Lady Abel Smith a fost doamnă de onoare în perioada 1949 - 1987 iar analiștii casei Regale a Marii Britanii evidențiază că aceste gânduri exprimă cel mai bine modul în care Harry și William au fost afectați de moartea Prințesei Diana. 

Mai multe