Sfântul Mormânt de la Ierusalim, închis pe perioadă nedeterminată, în semn de protest

25 februarie 2018 15:16   Internațional
Ultima actualizare:

Sfântul Mormânt din Ierusalim, locul în care conform tradiţiei creştine a murit şi a reînviat Iisus Hristos, a fost închis pe perioadă nedeterminată la ordinul principalelor biserici creştine.

Închiderea Mormântului este una în semn de protest faţă de impunerea de către Israel a taxelor imobilare de care sunt scutite de secole. "Noi, capii Bisericilor care administrează Sfântul Mormânt şi statu-quoul lăcaşurilor sfinte din Iersualim - Patriarhatul greco-ortodox, Sfântul Scaun şi Patriarhatul Armean - urmărim cu mare preocupare campania sistematică împotriva bisericilor şi comunităţilor creştine pe Pământul Sfânt", au subliniat liderii religioşi, potrivit antena3.ro. Biserica Sfântului Mormânt, supranumită şi Biserica Sfintei Învieri de către creştinii răsăriteni, este o biserică creştină care acum se află în interiorul fortificaţiilor Oraşului Vechi al Ierusalimului.

În decursul istoriei biserica aceasta a avut diferite denumiri, dar în general, majoritatea oamenilor, o numesc Biserica Sfântului Mormânt, pentru că această biserică a fost construită pe locul în care Iisus Hristos a fost răstignit şi îngropat într-un mormânt săpat în piatră. Alţii o numesc Biserica Învierii pentru că aici a înviat Domnul. Biserica are o importanţă deosebită pentru creştinii ortodocşi, dar şi pentru cei de alte confesiuni creştine, care vin aici să se închine şi să aducă slavă lui Dumnezeu.

Focul Sfânt este un miracol care se întâmplă în fiecare an de Paștele Ortodox la Ierusalim în Sâmbăta Mare, între orele 12:30 – 14:30. Deasupra Sfântului Mormânt se aprinde „Sfânta Lumină”, spunându-se că focul se coboară din cer și aprinde lumânările. Este considerat cel mai vechi miracol din lumea creștină, prima dată fiind documentat în anul 1106. În zilele noastre, ceremonia este transmisă în direct în multe țări creștine, ba chiar lumina este adusă cu avionul în mai multe state.

Mai multe